Na widelcu

Z pianką. Dla ochłody.

Poznańskie Targi Piwne  Foto: lepszyPOZNAN.pl / Piotr Rychter

Bardzo upalny weekend właśnie się rozpoczął. Z bardzo wysokimi temperaturami radzić sobie można na wiele sposobów. Na pewno warto uzupełniać płyny w organizmie. Są miłośnicy ochładzania się piwem, ale z tym przy takiej gorącej aurze trzeba uważać, a pokus będzie wiele. Zwłaszcza podczas sobotniego Dnia Piwa Rzemieślniczego.

Taka właśnie impreza odbywać się będzie dzisiaj (4.07) nad Wartą w KontenerART. Poznaniacy poprzez między innymi takim wydarzeniom poznają różne style piw, ale też promują kulturę picia tego trunku. Jeszcze stosunkowo niedawno znaliśmy praktycznie tylko “jasne z pianką”. Teraz wybieramy mając do wyboru takie style piwne jak India Pale Ale, Foreign Extra Stout, Saison czy Extra Special Bitter.

Wiecie, że istnieją dziesiątki odmian chmielu a każdy nadaje piwu inny aromat? Wiecie że w Polsce istnieje już prawie 100 browarów rzemieślniczych a w zeszłym roku wyprodukowały one prawie 500 premierowych piw? – dopytują organizatorzy Dnia Piwa Rzemieślniczego – dzisiaj będziecie mieli okazję spróbować 14 różnych piw uwarzonych przez 4 uznane na rzemieślniczej scenie browary.

To co nawarzyły, oferować będą browary Pinta, Kingpin, Birbant i Szałpiw, a piwa będą lane z 12 kranów. Będzie się można przekonać czym różni się koncernowy lager od uwarzonego z pasją piwa. Będzie też okazja do tego, by porozmawiać o piwie z piwowarami.

Dzień Piwa Rzemieślniczego rozpocznie się w KontenerART w sobotę 4 lipca o godzinie 12:00.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz