Na widelcu

Zapomnij o Poznaniu za pół ceny!

Restaurant Day - Pick Nick! w parku Mickiewicza  Foto: lepszyPOZNAN.pl / ag

Po wyjątkowo udanym „Poznaniu za pół ceny” czekają na nas kolejne kulinarne atrakcje 18 maja – Restaurant Day a tydzień później rozpocznie się Noc Restauracji.

Idea jednodniowych restauracji zdążyła podbić serca poznaniaków. Jedni gotują inni przemieszczając się po mieście próbują oryginalnych potraw na kuchennych stanowiskach rozmieszczonych w parkach czy przy skwerach. Tu swoją pasję i umiejętności prezentują amatorzy. Noc restauracji jest natomiast świętem zawodowych szefów kuchni.

Restaurant Day - Pick Nick! w parku Mickiewicza Foto: lepszyPOZNAN.pl / ag

Noc Restauracji zapowiadana na 24 maja jest nowym wydarzeniem organizowanym w Poznaniu ale też w innych miastach m.in. w Gdańsku i Białymstoku. Motywem przewodnim będzie kuchnia regionalna a restauracje przygotują specjalne menu i pokazy kulinarne.

Każda z restauracji będzie otwarta od godziny 19:00, do co najmniej 2:00 lub ostatniego gościa. Tej nocy zaserwują one dania ze specjalnego Nocnego Menu. Pojawiające się w nich pozycje będą także atrakcyjniejsze cenowo niż na co dzień. Przede wszystkim będą to popisowe potrawy, które w wielu miejscach czerpią z lokalnej tradycji.

Podczas imprezy mieszkańcy miasta oraz turyści poznają najlepszych szefów kuchni przez pryzmat ich niezwykłych, przygotowanych wyłącznie na tą okazję potraw. W każdym lokalu można obejrzeć pokaz kulinarny i przed wszystkim zamówić dania ze specjalnego nocnego menu, mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator Nocy Restauracji

Motywem przewodnim Nocy Restauracji 2013 jest odczarowanie regionalnych składników kulinarnych. W każdym lokalu odbędzie się pokaz kulinarny na żywo. Szefowie kuchni we wszystkich restauracjach odwołają się do tego, co  w wielkopolskich produktach jest najlepsze. Podczas live cooking szef kuchni wykona popisowe danie oraz opowie o swoich kulinarnych inspiracjach.

W Poznaniu przed Nocą Restauracji 2013 zaplanowano serię warsztatów prowadzonych przez szefów kuchni, w których stworzone zostaną wyjątkowe dania w oparciu o regionalny produkt. Podczas czterech spotkań uczestnicy zajmą się kolejno przygotowaniem nowatorskich dań z wielkopolskiej jagnięciny, wieprzowiny złotnickiej, wołowiny pochodzącej z Wielkopolski oraz z królika i drobiu z regionu.

Warsztaty będą organizowane w ramach Akademii Kulinarnego Poznania. Udział w czterech wymienionych spotkaniach będzie bezpłatny.

Pokazy Nocy Restauracji Foto: materiały prasowe

Restauracje biorące udział w Nocy Restauracji

3 Kolory Cafe Grill & Restaurant, Bazar 1838, Blow up Hall, Cactus Factoria, City Kitchen, Cucina, GOKO, Hugo Restaurant, Kaskada, Le Palais du Jardin, Milano Ristorante, Mosaica, Pastela, Platinium Palace, Ratuszova, Zagroda Bamberska,

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz