Na widelcu

Restaurant Week

Restauracja Cucina  Foto: lepszyPOZNAN.pl / Piotr Rychter

Ponad 30 poznańskich restauracji weźmie udział w kolejnej edycji Festiwalu Najlepszych Restauracji Restaurant Week. Będziemy mogli skosztować popisowych dań w specjalnej cenie. To kulinarne wydarzenie rozpocznie się już w piątek.

Restaurant Week po raz pierwszy zostało zorganizowane w 2014 roku. Tegoroczna edycja Festiwalu oprócz Poznania odbędzie się także w 12 innych miastach. Każda z restauracji zaproponuje specjalnie skomponowane, popisowe menu festiwalowe składające się z przystawki, dania głównego i deseru.

To święto rosnącego poziomu polskiej sceny restauracyjnej oraz niepowtarzalna okazja na poznanie najlepszych restauracji w ich festiwalowym, popisowym wydaniu – przekonują pomysłodawcy i organizatorzy – naszą misją jest wspieranie rozwoju oraz promocja polskiej wysokiej jakości sceny restauracyjnej poprzez cykliczne, konsekwentne przybliżanie jej gościom.

W stolicy Wielkopolski tym razem w Restaurant Week uczestniczyć będzie dokładnie 31 restauracji. Część z nich jest powszechnie znana i zdążyła podbić kulinarne serca poznaniaków. Jak twierdzą organizatorzy to starannie wybrana grupa najlepszych i najbardziej autorskich restauracji. Być może niektórzy chętnie dopisaliby do tej listy jeszcze kilka naprawdę dobrych poznańskich lokali.

Czego możemy spodziewać się w poznańskich restauracjach podczas Restaurant Week. Mają to być dania, które cechuje umiłowanie dla tradycji połączone z otwartością na najświeższe trendy w kulinariach. Trzonem wielkopolskiej kuchni są tradycyjne smaki polskie, niemieckie oraz silne wpływy kuchni francuskiej i żydowskiej.

Jak podkreślają organizatorzy całego wydarzenia Szefowie Kuchni współczesnej sceny restauracyjnej Poznania komponują dania sięgając po lokalne świeże produkty.

Tegoroczne menu zaprojektowano z myślą o uczuciach takich jak szczęście i zaskoczenie, harmonia i pożądanie, radość i wzruszenie, miłość i ekscytacja, euforia i duma, wolność i niepewność – dodają pomysłodawcy Restaurant Week – wspomnienie kojącego smaku dzieciństwa i zadziwiające niespodzianki, to wszystko znajdziecie w emocjonujących daniach i doświadczeniach nadchodzącej edycji Festiwalu.

Restaurant Week rozpocznie się w piątek 21 kwietnia i potrwa do niedzieli 30 kwietnia. Każda z restauracji zaproponuje specjalnie skomponowane, popisowe menu festiwalowe składające się z przystawki, dania głównego i deseru w cenie 39,00 zł.

Listę poznańskich restauracji, które biorą udział w tym wydarzeniu znajdziecie poniżej.

Restauracja Bazar 1838 - szef kuchni Jacek Fedde

Poznań Restaurant Week 2017. Emocje na talerzach! (21-30.04). Oto lista restauracji biorących udział w tym wydarzeniu:

Avocado Restaurant & Wine, Bistro Szarlotta, Bulwar
Chwila Kuchnia i Wino, Cocorico, Concordia Taste
Dąbrowskiego 42, Dobra i Wino, DOMU
Drukarnia Skład Wina & Chleba, Dynx, Estella Poznań
Fiesta del Vino, Galeria Tumska, Jadalnia
Kuchnia Solei, Lalucciola Podolany, Monidło
Noon, NOVA Restaurant, Nuts & Berries
Old Town Nº10, Pad Thai, Pinco Pallino
Restauracja Tośka Cantine, Sama Frajda Rusałka, Słoń seafood & more
Steak&Grill Restaurant, U Myśliwych, Umami more than sushi oraz Weranda Lunch&Wine

Pierś z kaczki, ziemniaczany fondant, marynowany burak, puree z selera, sos z rozmarynem - menu degustacyjne "Zielone Słonie" - Poznań 06.03.2014 r.

Użyte w artykule zdjęcia: LepszyPOZNAN.pl / Paweł Rychter, lepszyPOZNAN.pl / Piotr Rychter

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz