W lipcu i sierpniu miłośnicy dobrej kuchni będą mieli wyjątkową okazję, by odkryć bogactwo wielkopolskich smaków. Wybrane restauracje w Poznaniu i okolicy, które na co dzień sięgają po lokalne produkty, inspirują się kuchnią regionalną oraz tradycją domowego gotowania, przygotowały degustacyjne menu regionalne.
W ofercie nie zabraknie klasyków, takich jak pyra z gzikiem i kaczka z pyzami. Na lato idealną propozycją będą sezonowe warzywa i owoce: bób, szparagi, hyćka (czyli kwiaty czarnego bzu), rabarbar, a nawet niedoceniane mirabelki.
Akcja ma na celu promocję kulinarnego dziedzictwa poprzez jego współczesną interpretację – autorską, sezonową i opartą na jakości – mówi Jan Mazurczak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT), która koordynuje akcję.
Każda restauracja biorąca udział w projekcie samodzielnie komponuje menu w oparciu o lokalne produkty i przepisy – są to najczęściej trzy dania, ale ich liczba, styl podania oraz cena zależą od koncepcji i charakteru lokalu. Dodatkowo w zestawach mogą znaleźć się również propozycje dodatkowe, takie jak pairing dań z winami, piwami rzemieślniczymi lub napojami bezalkoholowymi.
Wszystkie serwowane potrawy łączy jedno – zawierają składniki regionalne z Wielkopolski lub odwołują się do lokalnych tradycji kulinarnych, opowiadając kulinarną historię, której uzupełnieniem będą informacje uzyskane od obsługi każdego z lokali partnerskich.
Nowe menu degustacyjne w wybranych restauracjach Poznania i okolicy to kontynuacja długoletnich działań PLOT na rzecz promocji lokalnej gastronomii.
Niedawno po raz trzeci poznańskie restauracje zostały docenione przez prestiżowy przewodnik Michelin. Nowy projekt to szansa, by tym razem pochwalić się jakościowymi produktami i potrawami bazującymi na naszej bogatej, regionalnej tradycji kulinarnej – zauważa Jakub Pindych, ekspert kulinarny PLOT.
W akcji biorą udział następujące restauracje (menu i szczegóły oferty dostępne na stronie https://visitpoznan.pl/smaczne-lato-w-poznaniu):
A nóż widelec (wyróżnienie Michelin), Bazar 1838, Concordia Taste, CUCINA (wyróżnienie Michelin), Dwór Skrzynki 1871, Figa (Plewiska), Fromażeria (wyróżnienie Michelin), Hyćka, Hotel NH Poznań, Hotel HP Park (Restauracja Panorama), Po Swojemu, POSTO (wyróżnienie Michelin), Ratuszova, SPOT. (wyróżnienie Michelin), The Time (wyróżnienie Michelin), Złota Kaczka.
Ze względu na wyjątkowy charakter oferty, goście są proszeni o wcześniejszy kontakt z wybraną restauracją i dokonanie rezerwacji z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem.
Dodaj komentarz