Ser produkowany pod Poznaniem wrócił z największego na świecie konkursu ze złotym medalem.
Mowa o World Cheese Awards, który organizowany jest od 1988 roku. W tegorocznym konkursie, który odbywał się w Bernie, prezentowanych było ponad 5.200 różnych serów z niemal 50 krajów.
Zgłoszone do konkursu sery oceniało 265 jurorów z niemal całego świata. Wśród 14-osobowego grona tak zwanego Super Jury znalazł się Kuba Maziarczyk. To jedyny w tej chwili Polak, który wybiera najlepszy ser świata w każdej edycji.
Zwycięzcą tegorocznego konkursu został szwajcarski Gruyère. To dojrzewający przez 18 miesięcy ser z serowarni Vorderfultigen w regionie Gantrisch.

Wśród nagrodzonych serów są także te, wytwarzane w Polsce. Ze złotymi medalami wróciły do kraju:
- Ser dobry od Hrabiego czeese,
- Oscypek ChNP z Bacówki na Hali Majerz oraz
- Siwy Kazik z Serowarni Golęczewo pod Poznaniem.
Wśród nagrodzonych serów są także te, wytwarzane w Polsce. Ze złotymi medalami wróciły do kraju Ser dobry od Hrabiego czeese, Oscypek ChNP z Bacówki na Hali Majerz oraz Siwy kazik z Serowarni Golęczewo pod Poznaniem.
Dwa lata temu brąz, rok temu srebro i wreszcie tak jak obiecywaliśmy Siwy Kazik wraca z World Cheese Award ze złotym medalem – cieszyli się przedstawiciele Serowarni Golęczewo.
Ser rzeczywiście jest pyszny, delikatny o czym przekonaliśmy się w redakcji już jakiś czas temu. Sery z Golęczewo podobno kupić można na miejscu, ale są też dostępne w wielu sklepach na terenie naszej metropolii. Nam udało się go kupiś, tak jak Sterz Złoto, w jednaj z galerii na Winogradach.
Gratulujemy!





![Socjalizm [Maciej Małecki] Foto: Maciej Małecki Socjalizm [Maciej Małecki] Foto: Maciej Małecki](https://www.lepszypoznan.pl/wp-content/uploads/2021/11/5mha8o-313x168.jpg)










Dodaj komentarz