Na widelcu

Kulinaria dla gzubów na Transatlantyku

Festiwalu Smaku  Foto: TRANSATLANTYK FESTIVAL POZNAŃ

Festiwalu Smaku Foto: TRANSATLANTYK FESTIVAL POZNAŃDo rozpoczęcia Festiwalu Transatlantyk zostało coraz mniej czasu. Jak zwykle organizatorzy starają się, by każdy znalazł coś dla siebie. Najmłodsi goście Festiwalu mogą na przykład uczestniczyć w warsztatach kulinarnych.

W trakcie trwania warsztatów, każdego dnia dzieci będą przygotowywać dania z innych produktów, a będą to mąka, soczewica, ciecierzyca, kasza oraz fasola – wyjaśniają organizatorzy.

Zajęcia odbywać się będą przez pięć dni w ramach Festiwalu Smaku. Będą mogły w nich uczestniczyć dzieci, które mają przynajmniej 4 lata.

Pierwszego dnia (9.08) zorganizowany będzie Festiwal mąki, podczas którego dzieci przygotują leniwe z jogurtem, cynamonem i miodem. Kolejne dni, to kolejne wyzwania kulinarne.

Podczas festiwalu kaszy powstaną pierogi z kaszy gryczanej z twarogiem i miętą, festiwal fasoli to słodkie ciastka właśnie… z fasoli. Festiwal ciecierzycy będzie okazją do przygotowania falafeli z humusem. Ostatniego dnia, gdy odbywać się będzie festiwal soczewicy dzieci przygotują i zapewne zjedzą z apetytem burgery z soczewicy.

Można jeszcze się zgłaszać wysyłając maila na adres: ola.kwiatek@pyszoty.pl. Warto się pospieszyć, bo ilość miejsc jest ograniczona. Każda grupa może liczyć maksymalnie 15 osób.

Gdy publikujemy ten tekst są jeszcze miesjca na warsztaty  w sobotę 9 sierpnia (5 miejsc), niedzielę 10 sierpnia (10 miejsc), poniedziałek 11 sierpnia (5 miejsc), środę 12 sierpnia (8 miejsc) oraz czwartek 13 sierpnia (10 miejsc).

Informacje o prowadzących:

Aleksandra Kwiatek – Absolwentka Turystyki i Rekreacji, związana z Pyszotami od 2,5 roku. Poza działalnością organizacyjną, również współprowadząca warsztaty kulinarno-edukacyjne w przedszkolach i żłobkach. Uśmiech najmłodszych w czasie trwania warsztatów oraz ich ciekawość i chęć poznawania nowych smaków, uświadomiły jej jak ważne jest to by, edukować oraz zdrowo i bezpiecznie żywić nasze pociechy. Na co dzień, to wszystko odnajduje w Pyszotach, gdyż to nie tylko firma cateringowa, ale również grupa dietetyków, psychologów i pasjonatów dobrej kuchni, którzy przez zabawę, wspólne gotowanie i pogadanki, uczą dzieci jak jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie.

Zuzanna Połczyńska – Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Swoją pracę magisterską poświęciła analizie żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Obecnie pracuje w Pyszotach, gdzie zajmuje się układaniem zbilansowanych jadłospisów dopasowanych do wieku rozwojowego dzieci oraz prowadzi poradnictwo w zakresie alergii pokarmowej. Ponadto, od trzech lat aktywnie promuje zdrowe nawyki żywieniowe prowadząc warsztaty kulinarno – edukacyjne w przedszkolach i żłobkach. Podczas kontaktu z dziećmi stara się przekazać swoją wiedzę na temat zdrowego żywienia oraz doświadczenie pozyskane podczas pedagogicznych studiów podyplomowych.

Kalina Gniady – Przyszła na ten świat w 1983 roku. Będąc dzieckiem, które rośnie bardzo szybko, dobiła do 168 centymetrów i tak już zostało. Jak każda wysoka osóbka, jest uśmiechniętym wulkanem energii chodzącym tu i tam, zostawiając po trochu tej energii każdemu kogo napotka na swojej drodze. Od trzech lat współpracuje z Pyszotami prowadząc warsztaty kulinarno – edukacyjne w przedszkolach i żłobkach. Absolwenta Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Płocku, wydziału pedagogika opiekuńczo-wychowawcza z plastyką.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz