„Pięć dni z życia Bambra“, to nowa propozycja Zagrody Bamberskiej, która zaprasza na prawdziwie poznańskie wydarzenie kulinarne.
Od 4 do 8 sierpnia w Zagrodzie będzie można spróbować tradycyjnych bamberskich dań serwowanych do bamberskiego piwa. W skład menu wchodzi m.in. warzywny rumpuć oraz tradycyjny bambrzok. Są to propozycje nowego szefa kuchni Sergiusza Hieronimczaka.
Sergiusz Hieronimczak ostatnie 10 lat spędził w Londynie pracując w takich miejscach jak Hotel Savoy, Hotel Mandarin Oriental czy Payton & Byrne. W Anglii ukończył prestiżowy Westminster Kingsway College posiada także Advanced Diploma in Culinary Arts
– Pracowałem z najlepszymi, zawsze z szeroko otwartymi oczami – podkreśla. Zagroda Bamberska to miejsce z jasno określoną tożsamością kulinarną. Można to porównać do cyklu edukacyjnego. W Zagrodzie magisterium robimy z kuchni polskiej, doktorat z kuchni wielkopolskiej, a habilitację z kuchni bamberskiej.
Towarzystwo Bambrów Poznańskich od chwili swego powstania podjęło inicjatywę wprowadzenia w życie kulturalne Poznania tradycji corocznego organizowania Święta Bamberskiego. Chodziło o upamiętnienie rocznicy podpisania pierwszego kontraktu między miastem, a bamberskimi osadnikami, co według zachowanych dokumentów nastąpiło w dniu 1 sierpnia 1719 r. Obchody zwyczajowo przypadają w pierwszą sobotę po 1 sierpnia.

![Dabrowskiego Most Teatralny przed wojna [NAC IKC] Foto: NAC / domena publiczna Dabrowskiego Most Teatralny przed wojna [NAC IKC] Foto: NAC / domena publiczna](https://www.lepszypoznan.pl/wp-content/uploads/2021/11/8j0W9U-313x168.jpg)















![Dabrowskiego Most Teatralny przed wojna [NAC IKC] Foto: NAC / domena publiczna Dabrowskiego Most Teatralny przed wojna [NAC IKC] Foto: NAC / domena publiczna](https://www.lepszypoznan.pl/wp-content/uploads/2021/11/8j0W9U-300x200.jpg)
Dodaj komentarz