Przepisy

Nie-jajecznica, czyli bujanie w chmurach

Nie-jajecznica, czyli bujanie w chmurach  Foto: alifeofgeekery.co.uk

Tym razem nieco przełamujemy naszą niedzielną tradycję, zgodnie z którą na śniadanie MUSI być jajecznica. Udowodniliśmy, że nie musi to oznaczać rutyny, bo sposób na urozmaicenie tego dania jest wiele. Dzisiaj nie będzie to kolejna, smaczna wersja jajecznicy, ale bardzo ciekawy pomysł na śniadanie z jajkiem w roli głównej.

VickiTo jedna z wielu ciekawych propozycji Vicki z Wielkiej Brytanii, która prowadzi bloga A Life of Geekery. To jej miejsce, by dzielić się przepisami. Ostatnio robi to nieco rzadziej, bo gruntownie remontuje ze swoim mężem kuchnie.

Jak wyjaśnia Vicki jej mama nauczyła ją, jak ważne jest dobre śniadanie, zwłaszcza gdy czekał ich ciężki dzień. Dzięki staraniom mamy autorka bloga zawsze była w formie.

Jedno śniadanie pamiętam szczególnie, gdy pierwszy raz miałam opuścić dom na dłużej i bardzo się z tego powodu denerwowałam – wspomina Vicki – gdy byłam już spakowana i gotowa by wyruszyć mama zrobiła mi naprawdę dobre śniadanie i myślę, że to była ostatnia rzecz, jaką mogła zrobić dla mnie, zanim wsiadłem do autobusu.

To właśnie ten przepis Vicki proponujemy na niedzielne, rodzinne śniadanie. Jak zapewnia jest bardzo proste, a jego przygotowanie zajmuje raptem kilka minut.

Nie-jajecznica, czyli bujanie w chmurach

To CHMURA Z JAJEK. By ją przygotować potrzebujemy jajko (ilość zależy od ilości domowników i ich apetytów), a także to co będziemy do niego lub do nich dodawać. Vicki proponuje wędliny (szynkę, chorizo, czy boczek), ser (może być parmezan, czy cheddar), zioła (natka pietruszki, tymianek, szczypiorek) ale też można dodać szpinak lub jarmuż. Możliwości są wręcz nieograniczone. Przydadzą się oczywiście przyprawy.

Gdy wszystko mamy już przygotowane rozgrzewamy piekarnik do około 220°C. Rozbijamy ostrożnie jajko i oddzielamy żółtko od białka. To ostatnie ubijamy mikserem dodając odrobinę soli. Powinniśmy uzyskać sztywną pianę.

Składniki, które chcemy wykorzystać kroimy na niewielkie, cienkie kawałki. Ser najlepiej zetrzeć na tarce.

Teraz na blasze układamy ubite na pianę białka tworząc coś w rodzaju gniazd. Dodajemy wybrane dodatki i wkładamy do piekarnika na 3 minuty i wyciągamy. Białka nam nieco zastygły. Teraz do każdego gniazda wkładamy żółtko i całość ląduje ponownie na 3 minuty do piekarnika. Teraz białko powinno być lekko złociste, żółtko ścięte, szynka czy boczek przyrumieniony od temperatury zatem… gotowe! Przed podaniem posypmy całość ulubionymi, świeżymi ziołami. DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!

Dokładny opis znajdziecie na blogu Vicki, wystarczy kliknąć tutaj. Zachęcamy jednak, byście nie ograniczali się tylko do tego jednego przepisu, którym się dzieli. Pomyszkujcie nieco po jej stronach. Znaleźliśmy między innymi kilka bardzo smacznych pomysłów na obiad. Niekoniecznie niedzielny. Klikajcie tutaj, szukajcie, wybierajcie i… gotujcie!

 Nie-jajecznica, czyli bujanie w chmurach

Użyte w artykule zdjęcia: alifeofgeekery.co.uk

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz