Przepisy

Szybki obiad: orientalna tortilla

Tortilla  Foto: Jasmeen - materiały prasowe

Prostym, smacznym i niezwykle szybkim w przygotowaniu daniem jest tortilla – czyli placek z mąki pszennej. Służy, jako podstawa do przyrządzania mięsnych oraz warzywnych dań. Można podawać ją z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak: sałata, kurczak, papryka czy cebula. Jednak najlepiej smakuje w połączeniu z orientalnymi składnikami. Oto ciekawe przepisy na tortillę w tym stylu.

Tortilla to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej. Jest łatwa w przygotowaniu. Można zrobić ją samemu lub kupić gotowe placki, zawinąć je z kilkoma ulubionymi składnikami, podsmażyć na patelni lub włożyć do piekarnika i gotowe. Jeśli jednak chcemy, aby miała wyrazisty i aromatyczny smak warto dodać do niej odrobiny orientu.

Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana

Jasmeen Baba ghanoushSkładniki:
– 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
– 4 placki tortilli (np. marki Sandra)
– 4 plastry żółtego sera
– 1 filet z piersi kurczaka
– 2 pomidory
– 1 cebula
– mix sałat
– oliwa z oliwek
– 1 zielona papryka
– przyprawa do kurczaka, sól pieprz

Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę. Kroimy kurczaka na małe kawałki i doprawiamy go przyprawą oraz solą i pieprzem. Następnie smażymy kurczaka na patelni razem z cebulą. Kroimy na małe kawałki pomidory oraz zieloną paprykę. Placki tortilli smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy pokrojone warzywa, plastry żółtego sera, garść sałat i gotowego kurczaka razem z cebulą. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut. I gotowe!

Tortilla z grillowanymi warzywami i cieciorką

Składniki: 8 łyżek ciecierzycy z puszki (np. marki Jasmeen), 1 łyżka pasty tahina (np. marki Jasmeen), 2 placki tortilli, 1 czerwona papryka, 1 czerwona cebula, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, 6 pieczarek, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki wody, 1 ząbek czosnku, garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie smażymy na niej około 10 minut pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i doprawiamy solą dla smaku. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Do miski nakładamy pastę tahina, dodajemy sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, oliwę z oliwek i wodę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na placki tortilli nakładamy gotowe grillowane warzywa i polewamy je sosem. Całość zawijamy i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Smacznego!

 Kuchenne inspiracje

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz