Przepisy

Zrolowana jajecznica

Zrolowana jajecznica  Foto: livinglocurto.com

Po krótkiej przerwie, podczas której zaproponowaliśmy pomysł na pyszny i zdrowy obiad niedzielny, wracamy do śniadań. Przepis ten jest prosty do wykonania, ale będzie wymagał przygotowań.

Potrawę tę na nasze potrzeby nazywać będziemy zrolowaną lub w rolkach, żeby niepotrzebnie łamać sobie język w niedzielny poranek obcymi słowami, dobrze?

Jajecznica z serem w rolkach podawana z sosem to propozycja Amy Locurto, która prowadzi bardzo smaczny blog Living Locurto.  Amy jest grafikiem i mamą dwójki dzieci i mieszka w Dallas w Teksasie.

Wszystko zaczęło się w lipcu 2008 roku, gdy założyłam blog o kreatywnych rzeczach, które robiłam w domu z dziećmi – wyjaśnia Amy Locurto – minęło trochę czasu i zamienił się on w popularny blog o stylu życia w którym znajdziecie między innymi moje oryginalne pomysły i przepisy kulinarne.

Przepisów jest rzeczywiście wuchta i wiele z pewnością wartych jest wypróbowania. Ponieważ na niedzielne śniadania wyszukujemy przepisów z jajecznicą w roli głównej bądź drugoplanowej, wybraliśmy Scrambled Eggs & Cheese Breakfast Egg Rolls with Sausage Gravy.

Jak już pisaliśmy wykonanie tego dania nie powinno nastręczyć większych problemów. Nim jednak przystąpicie do jego przygotowania sprawdźcie, czy macie wszystkie składniki. Zwłaszcza produkt Egg Roll Wraps.  Można je kupić, albo wykonać samemu, ale to już byłaby zupełnie inna opowieść. Zakładamy zatem, że mamy kupne.

Co będziemy potrzebować? Kupione najlepiej na ulubionym ryneczku jajka (6 sztuk), wrapy jajeczne, ser który ucieramy i przyprawy.

Wbijamy jajka na patelnię i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Można też dodać mleko, by jajecznica była bardziej puszysta. Gotowe?

Rozkładamy nasze wrapy i skraplamy je nieco wodą, by nie były zbyt suche. Będą też lepiej się trzymać. Teraz nakładamy jajecznicę, posypujemy serem i całość zamykamy tworząc jakby kopertę. Po zamknięciu rolujemy, by jajecznica wypełniła całość.

Zrolowana jajecznica

Gdy zużyjemy już całą jajecznicę zapełniając kolejne wrapy wrzucamy je na głęboki tłuszcz. Gdy są złociste wyjmujemy i kładziemy na talerzu. Gdy ta metoda nie wyda się tobie zbyt… zdrowa, możesz  ozłocić swoje rolki z jajecznicą układając je na blasze posmarowanej tylko tłuszczem i włożyć je do piekarnika.

Dokładny przepis i szczegółowe podpowiedzi Amy Locurto jak przygotować jajecznicę z serem w rolkach znajdziecie klikając tutaj.

Jak podkreśla autorka blogu możliwości przygotowywania tej potrawy ogranicza tylko nasza wyobraźnia, smakowe gusta i oczywiście… zapasy w spiżarni. Można przecież do jajecznicy wkroić szynkę, kiełbasę, boczek, pomidora, paprykę, dodać cebulę itd itp.

Amy proponuje, by podawać gotową już zrolowaną jajecznicę z sosem, w którym będziemy ją moczyć. Można przygotować jakiś własny sos wykorzystując półprodukty, bądź w ogóle kupić gotowy. Ona wykorzystywała kiełbasę, którą podsmażała i mieszała z kupowanymi w lokalnym sklepie miksami. Mieszała do pożądanej konsystencji i już!

Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów, które przygotowała Amy zajrzyjcie na strony jej bloga Living Locurto. DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!

Zrolowana jajecznica

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz