Na widelcu

Ogólnopolski Festiwalu Dobrego Smaku od środy w Poznaniu

Festiwal Dobrzego Smatuk 2013 - Poznań 15.08.2013 r.  Foto: LepszyPOZNAN.pl / Paweł Rychter

Ponad 100 straganów pełnych rozmaitych smaków z różnych regionów Polski i Europy kusić będzie miłośników dobrej kuchni podczas wielkiego Jarmarku Dobrego Smaku. Będzie on towarzyszył kolejnej, 12 już, edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, który trwać będzie od środy do niedzieli (15-19.08).

Właśnie na Jarmarku Dobrego Smaku będziemy mieli okazję skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin z Podlasia czy lubuskich i dolnośląskich win.

Na tym jednak nie koniec, bo o podniebienia odwiedzających zabiegać będą też goście z zagranicy – zachęcają organizatorzy tego smakowitego wydarzenia – zachwycimy się więc aromatem wędlin i chlebów z Wileńszczyzny, z polskich podpłomykiem o naszą atencję rywalizować będzie alzacki flammkuchen a pragnienie ugaszą belgijskie piwa trapistów i wina z lubuskiego, z dolnego śląska, ale też winnic Francji, Włoch Węgier, Rumunii, Słowenii, Austrii czy Niemiec.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski Jarmark – dodają organizatorzy Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku – jak co roku zapraszamy na warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych mistrzów, laboratoria smaku, degustacje, koncerty, wykłady oraz konkursy dla zawodowców.

Kilkudziesięciu restauratorów uczestniczyć będzie w konkursie na najlepszą w Wielkopolsce czerninę. Będzie także tradycyjny już turniej Polska Nalewka Roku. Do rywalizacji staną twórcy domowych nalewek z całej Polski. Wśród laureatów dotychczasowych konkursów, którzy zdobyli tytuł Polskiej Nalewki Roku są zarówno legendy polskiego nalewkarstwa, ale też osoby, które dopiero startując w nim ujawniły swój wielki talent.

W domowych piwniczkach i kredensach na odkrycie i nagrodzenie czekają, wiemy to na pewno, prawdziwe skarby – podkreślają pomysłodawcy tego konkursu – po udanym eksperymencie rok temu i w tym roku dzięki elektronicznemu systemowi ocen wynik obrad jury, znany będzie całej Polsce, wraz ze szczegółową metryczką ocen dotyczącej każdej nalewki już w minutę po ogłoszeniu wyników na scenie.

Program XII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku znajdziecie poniżej:

Środa, 15 sierpnia

11:00 – 22:00 – Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku

16:00 – laboratorium smaku: Twarogi z Gienem Mientkiewiczem w restauracja Pod Niebieniem (bilety)

18:00 – 24:00 – Polskie Wina – lubuskie i dolny śląsk degustacja (odpłatna) w Wino na Kieliszki (ul. Młyńska 12)

11:30 – 13:00 – korowód i występy zespołów folklorystycznych biorących udział w Festiwalu Integracje, Stary Rynek

Czwartek, 16 sierpnia

11:00 – 22:00 – Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku

16:00 – 18:00 – CZERNINA 2018, degustacja zup zgłoszonych do konkursu, Ogródek Restauracji Pod Niebieniem

17:00 – Pokaz kulinarny Jana Kuronia, Scena na Quadry, Stary Rynek

18:00 – CZERNINA 2018 – ogłoszenie wyników, Stary Rynek

18:00 – Podroby i wołowina, warsztaty z Adamem Chrząstowskim, studio kulinarne The Kitchen

18:00 – 24:00 – laboratorium smaku: Polskie wina – lubuskie i Dolny Śląsk, Wino na Kieliszki (ul. Młyńska 12) – obowiązują bilety

17:00 – 21:00 – Jazz pod fontannami, Stary Rynek

Piątek, 17 sierpnia

11:00 – 22:00 – Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku

12:00 – Food, pop culture and politics – wykład Prof. Fabio Paracecoli (University of New York) w j. angielskim, tłumaczony na j. polski, Restauracja The Time, Młyńska 12

17:00 – laboratorium smaku: kozie sery i nalewki, Restauracja Pod Niebieniem – obowiązują bilety

17:30 – Ugotuj mi, tato – warsztaty z Tomaszem Jakubiakiem, CookUp Studio Kulinarne

18:00 – warsztaty: Kuchnia Arabska z Mają Skorupską, Akademia Kulinarna SPOT. To EAT

18:00 – 24:00 – laboratorium smaku: Polskie wina – lubuskie i Dolny Śląsk, Wino na Kieliszki (ul. Młyńska 12) – obowiązują bilety

20:00 – Polska Nalewka Roku, ogłoszenie wyników, Stary Rynek

21:00 – 23:00 – Polska Nalewka Roku 2018 – degustacja nalewek zgłoszonych do konkursu, Wino na Kieliszki (u, Młyńska 12), obowiązują zaproszenia

17:00 – 21:00 – Jazz pod fontannami, Stary Rynek

Sobota, 18 sierpnia

11:00 – 22:00 – Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku

7:00 – 14:00 – Smaczne Lato w Mieście na Zielonym Targu. Targ produktów ekologicznych, degustacje potraw przygotowanych na bazie produktów od lokalnych eko-producentów, plac Bernardyński

11:00 – 18:00 – Kuchnia – spotkania pokoleń. Bezpłatne warsztaty dla całej rodziny. Ugotuj z nami i stwórz swój Przepiśnik Rodzinny. Warsztaty poprowadzi Katia Roman-Trzaska, Stary Rynek, okolice ul. Wronieckiej

18:00 – 24:00 – Polskie Wina – lubuskie i Dolny Śląsk, odpłatna degustacja w Wino na Kieliszki (ul. Młyńska 12)

17:00 – 21:00 – Jazz pod fontannami, Stary Rynek

Niedziela, 19 sierpnia

11:00 – 19:00 – Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku

12:00 – 18:00 – degustacja: Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska, pokazy kulinarne i degustacje, Stary Rynek.

Użyte w artykule zdjęcia: guid='http://www.lepszypoznan.pl/wp-content/uploads/2012/08/20120811_163422.jpg' OR guid='http://www.lepszypoznan.pl/wp-content/uploads/2012/08/20120811_164200.jpg'

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz