Na widelcu

Noc Restauracji

Restauracja Cucina - szef kuchni Ernest Jagodziński  Foto: lepszyPOZNAN.pl / Piotr Rychter

W kolejnej edycji tej bardzo smacznej imprezy weźmie udział 17 poznańskich restauracji. Każda z nich przygotuje na tę noc wyjątkowe dania i pokazy kulinarne. Początek w piątek (29.05) o godzinie 19:00. Restauracje będą otwarte co najmniej do 02:00.

Zależy nam na tym, aby goście, jak i restauratorzy i szefowie kuchni, czuli wyjątkowość tego wydarzenia – deklaruje Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy – od lat dbamy o staranną selekcję lokali i jako organizatorzy gwarantujemy niezapomniane przeżycia, w tym bezpośrednie spotkania z wybitnymi szefami kuchni, podczas pokazów kulinarnych.

Noc Restauracji jest świętem dobrego smaku, ale ma też być dla wszystkich okazją do świetnej zabawy.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji Nocy Restauracji jest zestawienie kuchni tradycyjnej z kuchnią przyszłości. W Nocnych Daniach lub w całym Nocnym Menu, szefowie zaproponują zatem swoją wizję tradycji i przyszłości na talerzu.

Kuchnia tradycyjna odnosić się może do historii miasta, regionu czy kraju pochodzenia serwowanych dań, a w temat wpisują się dawne przepisy, zapomniane receptury, wielowiekowe tradycje kulinarne, a także dania naszych babć, które wspominamy z czasów młodości – dodaje Hubert Gonera.

Kuchnia przyszłości natomiast to pole do popisu dla szefów kuchni specjalizujących się w kuchennych eksperymentach, podążających za najnowszymi światowymi trendami i poszukujących nowych połączeń smaków. Oprócz niespotykanych mieszanek składników, gości restauracji zaskoczyć można nowoczesną techniką kulinarną, wykorzystując na przykład ciekły azot czy kuchnię molekularną.

Kuchnia przyszłości może odwoływać się również do trendów prozdrowotnych i zbilansowanej diety – podkreśla Hubert Gonera.

Na Noc Restauracji zaprasza między innymi do Zagroda Bamberska, Toga, Monidło, Jadalnia, Cucina, Gusto czy Voyager Wine Club.

Akademia kulinarnego poznania

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz