Kaziuki obchodzone od wielu lat w Poznaniu to nie tylko kolorowe palmy wielkanocne, ale również kresowe specjały. W tym roku było ich niestety niewiele...
smaczneGO
W całej Aglomeracji są setki restauracji, pubów i kawiarni. Wiele z nich warto polecić, w wielu z nich szefowie kuchni starają się, by zaspokoić najbardziej wybrednych gości. Znajdziecie tutaj nasze subiektywne oceny tego, co sami próbowaliśmy.
Najbardziej smakowały nam sałatka ziemniaczana w winegrecie i rosół tajski na Placu Wielkopolskim oraz nowe ruskie w Meskalinie. Restaurant Day kulinarna...
Po raz kolejny już ci, dla których pichcenie niezwykłych potraw jest pasją, mają szansę spotkać się z tymi, którzy w kuchni szukają dań niebanalnych. Podczas...
chilifiga.pl Żywieniowa wariatka nienawidzi Walentynek! Szczerze i do bólu! Dlaczego z okazji tego święta wszyscy domagają się słodyczy? Gardzą serduszkami z...
Tego dnia, podobnie jak 11 listopada, zapominamy o diecie, o kaloriach i zajadamy się pączkami oraz chruścikami. Podczas gdy ten drugi smakołyk często robimy...
Przeboje Straussa, Kalmana i Lehara zawsze przyciągają tłumy melomanów. Utwory mistrzów wiedeńskiej operetki w wykonaniu solistów Teatru Muzycznego w Poznaniu...
chilifiga.pl Po przepisie na pyry z gzikiem w wersji tradycyjnej (przepis tutaj), czas na kulinarne wariacje na ten temat. Nim jednak przedstawimy przepis dość...
Chilifiga to niezwykły blog o gotowaniu. To znakomity przewodnik o boskich smakach, zdrowiu i celebrowaniu codzienności. Autorki pokazują, że jedzenie nie...
Trzeba przyznać, że pyry z gzikiem to danie mało fotogeniczne, ale jakże smaczne i jakże poznańskie! Potrawa ta znana jest i kojarzona z naszym fyrtlem chyba w...
chilifiga.pl To ciasto jest nieznane w Polsce. Nic dziwnego, bo galeta (la gallette des Rois – ciasto królów) wiąże się nierozerwalnie z tradycją krajów...
chilifiga.pl Nad kisielem z wódki pracujemy, a na razie tiramisu. Idealny deser na Sylwestra, zwłaszcza dla osób, które obiecały opacznie komukolwiek, że nie...
Tradycją jest święta, zwłaszcza w Święta, ale czasem korci nas, by przełamać tradycyjne smaki czymś oryginalnym. Ciekawe propozycje ma dla nas szef kuchni w...