Na widelcu

Wspólny stół na Śródce

Wspólny Stół  Foto: lepszyPOZNAN.pl / gsm

Restauracja Wspólny Stół działa zaledwie od kilku dni, ale przyciąga uwagę odwiedzających Śródkę. To w tej chwili największy lokal w tym fyrtlu, ale nie to jest jego wyróżnikiem.

Jesteśmy spółdzielnią socjalną, która łączy różne środowiska wokół idei slow food oraz włączenia społecznego – informują pomysłodawcy tej restauracji – tworzymy miejsca pracy dla profesjonalistów z dziedziny gastronomii, osób bezrobotnych powracających na rynek pracy oraz studentów z pasją.

Po wejściu do dość surowego, ale przyjemnego wnętrza uwagę przyciąga długi stół. Ma on być “tytułowym” wspólnym stołem, ale przedde wszystkim symbolem historii Fundacji Barka, z której się wywodzi ten lokal.

Specjalnością naszą jest ekologiczna i lokalna żywność, która pochodzi z gospodarstwa w Chudobczycach prowadzonego przez Barkę – dowiadujemy się od gospodarzy – pracujemy w szacunku do ludzi i natury, a celem naszym nie jest tylko i wyłącznie zysk ekonomiczny, ale również zysk społeczny.

Pracujących tutaj profesjonalistów i amatorów łączy pasją do dobrego jedzenia. Możemy liczyć na dania kuchni polskiej z twistem oraz międzynarodowym akcentem inspirowanym przez zagranicznych przyjaciół gospodarzy.

Jeszcze ich nie kosztowaliśmy, ale z pewnością nie oprzemy się pokusie. Wtedy pojawi się również nasza recenzja.

Wspólny Stół

3 komentarzy

kliknij by dodać komentarz

Kalendarium