Przepisy

Ogniste jajka!

Ogniste jajka!  Foto: howsweeteats.com / Jessica Merchant

Kolejna niedziela i kolejny przepis na wspólne śniadanie. Kolejny też raz nie będzie to typowa jajecznica. Dzisiejsza propozycja jest pikantna!

Obiecujemy jednak, że jajecznice jeszcze się pojawią w naszych stronach. Propozycja na dziś to danie, które wyszukaliśmy na blogu How sweet it is, który prowadzi Jessica Merchant, mieszkająca w Pittsburghu. Nazwa może sugerować duże ilości słodyczy, ale przeglądając jej kulinarne propozycje stwierdzamy, że wcale tak nie jest.

Powód jest zupełnie inny. Jessica jest fanką Jamesa Taylora, a ulubioną piosenką jest właśnie ta zatytułowana How sweet it is z 1979 roku, której często słucha.

Jessica jest kulinarnym samoukiem. Trochę wiedzy przekazała jej mama, trochę babcia, choć żadna z nich nie miała takiego wykształcenia.

Jak sama pisze, w jej życiu kulinarnym równie ważny jest boczek, jak i czekolada dająca wiele radości czy warzywa. Kiedyś jednak było zupełnie inaczej.

Gdy byłam mała miałam wręcz wstręt do warzyw, ale przeglądanie Internetu, różnych przepisów, nauczyło mnie, jak cieszyć się daniami z kapustą czy brukselką – przyznaje Jessica – teraz naprawdę mam na nie ochotę, chcę je po prostu jeść, moja mama nadal nie może uwierzyć, że tak właśnie jest.

Na blogu Jessici znajdziecie sporo inspirujących przepisów praktycznie dla każdego, na wszystkie możliwe okazje i każdą porę roku. Autorka podkreśla, że ważne dla niej i jej rodziny jest jedzenie tego, co dostępne jest w danym sezonie, kupowane od lokalnych producentów.

Przejdźmy już jednak do naszego niedzielnego śniadania. Będą to ogniste jajka, czyli jajka zapiekane w pikantnym sosie arrabiata.

By je przygotować będziemy potrzebować odrobinę boczku pokrojonego w kostki, pół cebuli, którą również kroimy w kostkę, 2 ząbki czosnku, które rozgnieciemy, łyżkę koncentratu pomidorowego. Przydadzą się też przyprawy. Odrobina pikantnej papryki, sól, pieprz, płatki czerwonej papryki. Przygotujecie też świeże zioła: bazylię, rozmaryn i tymianek.

Nie może zabraknąć oczywiście pikantnego sosu arrabiata. Możecie użyć gotowego, od sprawdzonego producenta, bądź przygotować go wcześniej samodzielnie. Do naszego śniadania zużyjemy 2½ szklanki.

Będziemy również potrzebować słoik czerwonej, pieczonej papryki. Wyjmujemy ją ze słoika i osuszamy, nim jej użyjemy. Przyda się też nieco startego, żółtego sera. Nie może oczywiście zabraknąć 6 jajek.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 200°C. Równocześnie na patelni podsmażamy na średnim ogniu boczek. Zajmie to około 5 minut. Dodajemy teraz posiekaną w kostkę cebulę i mieszając czekamy aż się zeszkli i zmięknie. Boczek w tym czasie stanie się chrupiący. Wrzucamy teraz rozgnieciony czosnek i smażymy jeszcze około 1 minuty.

Teraz czas na sos, który wlewamy do wszystkiego, co jest na patelni. Mieszając by się nic nie przypaliło doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy jeszcze i mieszamy z sosem i dodatkami czerwoną , pieczoną paprykę. Wbijamy na wierzch jajka.

Wszystko wkładamy do piekarnika na około 15 lub 20 minut. Podajemy w miskach dodając świeże zioła i tarty ser. Gotowe – DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!

Zachęcamy oczywiście do samodzielnego przeszukiwania kulinarnego bloga How sweet it is, który prowadzi Jessica. Być może wpadnie wam w oko zupełnie inny przepis, który będziecie chcieli wykorzystać we własnej kuchni. Dokładny przepis na pieczone jajka w sosie arrabiata samej autorki znajdziecie natomiast klikając tutaj.

Ogniste jajka!

Użyte w artykule zdjęcia: howsweeteats.com / Jessica Merchant

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz