Przepisy

Jajeczne flamenco!

Jajeczne flamenco!  Foto: Janet Mendel

Czyżby jednak ilość sposobów na jajecznicę jest ograniczona? W pewnym sensie tak. Mamy jeszcze kilka pomysłów w zanadrzu, ale musimy poczekać na sezon na niektóre produkty. Tymczasem dzisiaj proponujemy kulinarną wyprawę do Hiszpanii.

Propozycją na niedzielne śniadanie są jajka flamenco przyrządzone w sosie pomidorowym. To danie przypomina nieco popularną chakchoukę, czyli jajka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym.

Przepis, który dzisiaj prezentujemy jest autorstwa Janet Mendel. To amerykańska dziennikarka i autorka książki kucharskiej mieszkająca od wielu lat w południowej Hiszpanii.

Jaja Flamenco to specjalność kuchni z Sevilli. To jajka ze smażonymi pyrami, chorizo i szynką. Spotkamy je w wielu restauracjach Andaluzji.

Zwykle jest podawane jako przystawka lub lekki lunch, czy kolacja – pisze Janet Mendel – nigdy nie było podawane na śniadanie!

My jednak złamiemy tę zasadę i zaproponujemy Jajeczne Flamenco właśnie na niedzielne śniadanie. Mamy przecież inny klimat, zatem wydaje się to idealnym daniem o tej porze roku.

By przygotować nasze śniadanie w stylu flamenco będziemy potrzebować oliwy z oliwek, szklankę sosu pomidorowego. Mogą to być pomidory posiekane w puszce, bo tzw. świeże pomidory o tej porze roku nie są zbyt smaczne. Do tego 4-8 jajek, 4 plastry kiełbasy chorizo, przeciąć na pół, szynka serrano, zielony groszek, szparagi ugotowane (mogą być mrożone), czerwona pikantna papryka w proszku, posiekana pietruszka, sól i pieprz, a także pokrojona w paski pieczona czerwona papryka.

Piekarnik ustawiamy na 190ºC. Przygotowujemy 4 żaroodporne miski, które spryskujemy w środku oliwą. Sos dzielimy po równo między miski. Do każdej z misek wbijamy teraz po jednym (lub dwóch) jajku. Na zdjęciu ponizej widzimy kamionkę jeszcze przed włożeniem jej do pieca.

Obok jajek układamy pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Kładziemy też plastry szynki i posypujemy groszkiem.  Układamy teraz szparagi i całość przyprawiamy. Całość “koronujemy” paskami papryki. Jajka skrapiamy dodatkowo niewielką ilością oliwy.

Teraz wstawiamy kamionki do piekarnika i czekamy, aż białka i żółtka się nieco zetną. Powinno to trwać około 12 minut.

To wszystko, gotowe. DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!

Jajeczne flamenco!

Użyte w artykule zdjęcia: Janet Mendel

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz