Uczestnicy kulinarnych programów często marzą o prowadzeniu własnej restauracji i przygotowaniu autorskiego menu. Adepci kulinarnej sztuki mają taką szansę w Poznaniu. Formułę rezydencji stosuje m.in. Concordia Taste. Restauracja podczas drugiej edycji trzyetapowego konkursu wyłoniła właśnie nowego rezydenta – Jakuba Gutka – kulinarnego kulturoznawcę.
Czasami to nie ukończenie prestiżowej szkoły, tylko świetnie wykształcony smak, ciekawa osobowość i wrodzone zdolności stwarzają dobrego szefa kuchni. By wziąć udział w drugiej edycji konkursu na „Kucharza- Rezydenta” należało wysłać propozycję kompletnego menu a następnie sprawdzić się podczas wspólnego gotowania. Na podstawie smaku, zapachu, kompozycji i wyglądu przygotowanych potraw jury wyłoniło nowego rezydenta: Jakuba Gutka.
Nowy rezydent ma 22 lata i jak sam mówi, gotuje odkąd pamięta. Odwiedzał i eksperymentował w różnych kuchniach i restauracjach pomagając przy organizacji kulinarnych, filmowych i filmowo-kulinarnych wydarzeń. Poza tym studiował także kulturoznawstwo w Instytucie Kultury Polskiej, gdzie zajmował się przede wszystkim polską kulturą kulinarną.
W menu nowego rezydenta znajdą się: przystawka – obsmażony tuńczyk, gotowana w oliwie ośmiornica, sorbet z pieczonej papryki, puder z czarnych oliwek, zupa: szafranowy rosół rybny z płatkami z dzikiego łososia i okonia morskiego i koprem włoskim, danie główne: pierś perliczki, puree z dyni, smażone prawdziwki z jarmużem i kasztanami, deser: lody lawendowe, kruszonka migdałowa ze strzelającym cukrem, ciepły sos czekoladowy z syfonu, mus z mango, maliny

![Dabrowskiego Most Teatralny przed wojna [NAC IKC] Foto: NAC / domena publiczna Dabrowskiego Most Teatralny przed wojna [NAC IKC] Foto: NAC / domena publiczna](https://www.lepszypoznan.pl/wp-content/uploads/2021/11/8j0W9U-313x168.jpg)













![Dabrowskiego Most Teatralny przed wojna [NAC IKC] Foto: NAC / domena publiczna Dabrowskiego Most Teatralny przed wojna [NAC IKC] Foto: NAC / domena publiczna](https://www.lepszypoznan.pl/wp-content/uploads/2021/11/8j0W9U-300x200.jpg)
Dodaj komentarz