Na widelcu

Kucharz rezydent czyli poznańskie hell’s kitchen

Nowości w Concordia Taste  Foto: Concordia

Uczestnicy kulinarnych programów często marzą o prowadzeniu własnej restauracji i przygotowaniu autorskiego menu. Adepci kulinarnej sztuki mają taką szansę w Poznaniu. Formułę rezydencji stosuje m.in. Concordia Taste. Restauracja podczas drugiej edycji trzyetapowego konkursu wyłoniła właśnie nowego rezydenta – Jakuba Gutka – kulinarnego kulturoznawcę.

Jakub Gutek_nowy Rezydent w Kuchni Concordia TasteCzasami to nie ukończenie prestiżowej szkoły, tylko świetnie wykształcony smak, ciekawa osobowość i wrodzone zdolności stwarzają dobrego szefa kuchni. By wziąć udział w drugiej edycji konkursu na „Kucharza- Rezydenta” należało wysłać propozycję kompletnego menu a następnie sprawdzić się podczas wspólnego gotowania. Na podstawie smaku, zapachu, kompozycji i wyglądu przygotowanych potraw jury wyłoniło nowego rezydenta: Jakuba Gutka.

Nowy rezydent ma 22 lata i jak sam mówi, gotuje odkąd pamięta. Odwiedzał i eksperymentował w różnych kuchniach i restauracjach pomagając przy organizacji kulinarnych, filmowych i filmowo-kulinarnych wydarzeń. Poza tym studiował także kulturoznawstwo w Instytucie Kultury Polskiej, gdzie zajmował się przede wszystkim polską kulturą kulinarną.

W menu nowego rezydenta znajdą się: przystawka – obsmażony tuńczyk, gotowana w oliwie ośmiornica, sorbet z pieczonej papryki, puder z czarnych oliwek, zupa: szafranowy rosół rybny z płatkami z dzikiego łososia i okonia morskiego i koprem włoskim, danie główne: pierś perliczki, puree z dyni, smażone prawdziwki z jarmużem i kasztanami, deser: lody lawendowe, kruszonka migdałowa ze strzelającym cukrem, ciepły sos czekoladowy z syfonu, mus z mango, maliny

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz