Aglomeracja K U L T U R A

Jarmark Bożonarodzeniowy w Muzeum w Szreniawie

Jarmark Bożonarodzeniowy w Szreniawie  Foto: materiały prasowe Muzeum w Szreniawie


Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na Jarmark Bożonarodzeniowy, który odbędzie się 10 grudnia 2023 r.

Jarmark ma głównie charakter handlowy, dzięki czemu zwiedzający będą mogli zakupić produkty związane z tradycją bożonarodzeniową oraz pamiątki od drobnych wystawców czy rękodzieła wykonane przez coraz rzadziej spotykanych twórców ludowych. Nie zabraknie słodkości (ciasta, pierniki) czy naturalnych, świeżych wyrobów mięsnych.

Dla najmłodszego widza również przygotowaliśmy atrakcje jak np. przedstawienie o tematyce świątecznej czy warsztaty, na których wspólnie z rodzicami można wykonać gwiazdkowy stroik lub inną pamiątkę, którą zabiorą ze sobą do domu – informuje Jagoda Nowicka z działu Promocji i Marketingu

W pałacu odbędzie się także konkurs regionalny „Na wigilijnym stole 2023”, podczas którego nadarzy się okazja, aby zakupić książki kulinarne m.in. dr Magdaleny Tomaszewskiej – Bolałek „Tradycje kulinarne Polski” oraz Katarzyny Bosackiej „Obiad za mniej niż 5 złotych na osobę”. Autorki będą opowiadać o świątecznych przysmakach i polskich tradycjach wigilijnych.

Koncerty:

11.00 – Przedstawienie o tematyce bożonarodzeniowej w wykonaniu kapeli Odloty
12.00 – Koncert w wykonaniu zespołu Wiwaty “Chodzenie z gwiazdą betlejemską i turoniem”
13.00 – Przedstawienie o tematyce bożonarodzeniowej w wykonaniu kapeli Odloty
14.00 – Koncert zespołu Affabre Concinui

Warsztaty dla dzieci: malowanie bombek, gwiazdkowe stroiki – wianki, naturalne stroiki na deseczkach, torebki na prezenty, wylewanie świec z wosku pszczelego

W Pałacu:
– KONKURS REGIONALNY „NA WIGILIJNYM STOLE 2023″
– pokazy wyrobu potraw wigilijnych połączone z degustacją
– spotkanie z autorkami książek o kulinariach – dr Magdaleną Tomaszewską – Bolałek oraz Katarzyną Bosacką

Na folwarku:
– żywa szopka bożonarodzeniowa z rzeźbami naturalnej wielkości i zwierzętami

Pracownia kulinarna:
– pieczenie świątecznych pierników

Użyte w artykule zdjęcia: materiały prasowe Muzeum w Szreniawie

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz