Kino MUZA
Adres: Św. Marcin 30
Poznań
Kino Muza działa od 1908 roku – zostało otwarte pod nazwą”Theater Apollo”. W 1910 roku przybrało nazwę “Colosseum”, w 1934 “Europa”, 1935 “Świt”, w 1940 “Zentral Lichtspiele”, w 1945 “Wolność” i od lat 50-tych “Muza”. Motto kina brzmi: WIEMY, CO GRAMY.
22-24 listopada 2013
Bilety: 18 zł | bilet + kolacja 118
Nie przyjmujemy rezerwacji.
W piątek, 22 listopada wystartuje przegląd filmów kulinarnych kuchnia+ food film fest. Będzie to już piąta edycja imprezy organizowanej przez kanał kuchnia+. W tym roku po raz pierwszy przegląd zagości aż w czterech miastach: Warszawie, Poznaniu, Gdańsku i Wrocławiu.
W Poznaniu festiwalowe filmy tradycyjnie już prezentowane będą w Kinie Muza. Wydarzenia towarzyszące w tym m.in. dziecięce warsztaty smaku, slowfoodowe śniadanie festiwalowe oraz festiwalowa kolacja odbędą się w Concordia Taste. Menu kolacji stworzą wspólnie szef kuchni Concordia Taste Tomasz Trąbski i Gieno Mientkiewicz – autor programu „przez dziurkę od sera” emitowanego na antenie Kuchia +. Wyborem win do kolacji zajmie się gość honorowy poznańskiej edycji imprezy – Robert Makłowicz.
Tradycyjnie, kuchnia+ food film fest będzie trwał cały weekend, tym razem od 22 do 24 listopada. Pierwszy raz w historii odbędzie się w czterech miastach. Oprócz Warszawy i Poznania, gdzie ma już kilkuletnią tradycję, zawita także do Gdańska i Wrocławia
– Szczególnie traktujemy tę edycję przeglądu, bo to już piąty raz kiedy wraz z uczestnikami kuchnia+ food film fest zasiadamy do tej wyjątkowej filmowej uczty – mówi Joanna Albin, brand manager kanału kuchnia+, organizatora i inicjatora przeglądu.
„Czerwona obsesja” w reżyserii Warwicka Rossa i Davida Roacha otworzy tegoroczny 5. kuchnia+ food film fest. Dokument, którego narratorem jest Russell Crowe, zostanie zaprezentowany na uroczystym otwarciu przeglądu w warszawskim kinie Kultura. Film będzie można obejrzeć wyłącznie w trakcie 5. kuchnia food film fest oraz na antenie kanału kuchnia+.
Nominowany na Tribeca Film Festival obraz, w unikalny jak na dokument sposób, opowiada o wpływie współczesnej sytuacji
piątek 22.11
17.30 Skarby kuchni tybetańskiej 52 min. + Kulinarne dziedzictwo 44 min.
20.00 Ostatni ocean 88 min.
sobota 23.11.
13.00 The Farmer and His Prince 52 min.
15.00 Shady Chocolate 45 min. + Fair Trade 52 min.
17.30 Co kryje Coca-Cola? 52 min. + Parcie na żarcie 52 min.
20.00 Czerwona obsesja 75 min. + spotkanie z Robertem Makłowiczem
(po seansie kolacja w Concordii – bilety 100 zł)
niedziela 24.11
15.00 ElBulli – kulinarny interface 52 min.
17.30 Somm 52 min. + Mistrzowie herbaty 52 min.
20.00 Smak curry 104 min.
OPISY FILMÓW I WIĘCEJ INFORMACJI O FESTIWALU
g. |
Piątek 22/11/2013 Kultura kulinarna |
Sobota 23/11/2013 Społeczeństwo |
Niedziela 24/11/2013 Smakosze |
11:00 |
|
-Dziecięce warsztaty kulinarne, Concordia Taste
|
- Festiwalowe śniadanie, Concordia Taste |
13.00 |
|
- Farmer i jego Książę |
|
15:00 |
|
- Gorzki smak czekolady
- Fair Trade – Sprawiedliwy Handel?
|
- elBulli - kulinarny interface
|
17:30 |
- Skarby kuchni tybetańskiej
- Kulinarne dziedzictwo Alp
|
- Co kryje Coca-Cola?
- Parcie na żarcie
|
- Somm
- Mistrzowie herbaty |
20.00 |
- Ostatni ocean
|
- Czerwona obsesja Gość/Dyskusja : Robert Makłowicz |
- Smak curry |
21:45 |
|
- Kolacja filmowa – Concordia Taste. Gotują Tomasz Trąbski i Gieno Mientkiewicz. Wybór win – gość specjalny Robert Makłowicz |
|