smaczneGO

Szybki makaron ze szparagami i pieczarkami

Rynek Jeżycki - czerwiec 2016 (8)  Foto:

Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Ceny na poznańskich rynkach Jeżyckim czy Bernardyńskim są całkiem przyzwoite, nawet od 4 złotych za pęczek.

Sezon na te charakterystyczne warzywa trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Podaje się je jako przystawkę – owinięte szynką parmeńską lub dodatek do głównego dania – upieczone z odrobiną soli i oliwy. Tworzą wyśmienitą bazę zup, kremów, zapiekanek oraz sałatek. Szparagi uwielbiają towarzystwo jajek, makaronu czy sosu holenderskiego, które doskonale kontrastują z ich chrupkością.

Pomysłów na przyrządzenie tych warzyw jest wiele. Wystarczy jedynie odrobina wolnego czasu i kreatywności. Przydadzą się również aromatyczne zioła i przyprawy, np. tymianek czy gałka muszkatołowa które nadadzą szparagom niezwykłego smaku i aromatu.

Makaron ze szparagami i pieczarkami – składniki:

• 250 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
• mała cukinia
• pęczek zielonych szparagów
• pół małej czerwonej cebuli
• 6-7 pieczarek
• 100 g twardego sera np. parmezan
• pół łyżeczki Czosnku granulowanego
• szczypta Gałki muszkatołowej
• sól i Pieprz biały mielony do smaku
• 4 łyżki oliwy lub masła

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój cukinię i pieczarki w cienkie paski, a także zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Odłam twarde końce szparagów i pokrój je w ok. 4 cm kawałki.
2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż drobno posiekana cebulę. Po chwili dodaj do niej cukinię, pieczarki i szparagi. Dopraw warzywa solą, czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość kilka minut do miękkości szparagów.
3. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich makaron i starty ser (zostaw go trochę do posypania dania na talerzu). Wymieszaj delikatnie aż do połączenia wszystkich składników.
4. Gotowe danie przełóż na talerze i posyp startym serem.

Materiał przygotowała Apetita, dystrybutor przypraw

Użyte w artykule zdjęcia: pixelbay / materiały prasowe

3 komentarzy

kliknij by dodać komentarz


  • Wow! Wygląda smakowicie.! Ja zdrowotnie dodaje oleju konopnego Carun z konopnej farmacji na Ratajczaka 33

  • Olej CBD jest używany do wspomagania zwalczania symptomów zaburzeń lękowych, zaburzeń dwubiegunowości, zapalenia okrężnicy, cukrzycy, padaczki, choroby serca, stwardnienia rozsianego, nudności, chorób Parkinsona, reumatoidalnego zapalenia stawów, schizofrenii, zapalenia wątroby, nowotworów oraz wiele innych schorzeń kupuje na http://www.konopiafarmacja.pl jakby ktoś chciał sprawdzić.

  • Robiłam wiele razy już to danie jest przepyszne ! polecam sprawdzić też zioła które można wykorzystać w kuchni na https://ziolana.pl/ jest tego wiele 🙂 przy okazji można dowiedzieć się o właściwościach