Na widelcu

Najlepsza poznańska przystawka

Małże św. Jakuba ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki, puree z gr...  Foto: materiały prasowe

Najlepsze przystawki podaje w Poznaniu w Concordia Taste, drugie danie też jest bardzo dobre. Teraz restauracja ma na to certyfikat plebiscytu Wine & Food Noble Night.

Małże św. Jakuba ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki, puree z gr... Foto: materiały prasoweWine & Food Noble Night to przede wszystkim konkurs kulinarny, w którym to zaproszeni goście wybierają najlepsze dania w kategoriach: przystawka, danie główne i deser. Osobne wyróżnienie przyznawane jest przez kapitułę złożoną z autorytetów branży kulinarnej. W tym roku specjalną nagrodę przyznała również Justyna Adamczyk – redaktorka naczelna „Gault & Millau” – jednego z najbardziej wpływowych przewodników kulinarnych na świecie.

Już sam udział w plebiscycie jest dla każdej z 12 restauracji sporym wyróżnieniem i wyzwaniem. Wszystkie konkursowe dania w trzech kategoriach tworzone są dla 1000 gości, a podanie każdego z nich powinno być dopracowane do perfekcji. Concordia Taste otrzymała aż 3 nagrody, pierwszą za najlepszą przystawkę – Małże św. Jakuba ze smradzami nadziewanymi musem z perliczki, purée z groszku i sosem z kaczki, drugą od profesjonalnego, kulinarnego jury oraz trzecią – specjalne wyróżnienie od Justyny Adamczyk.

Co tydzień, przez szefa kuchni Tomasza Trąbalskiego według innego klucza komponowane jest nowe lunchowe menu: włoskie, tureckie, hipsterskie, lub pod hasłem „back to school”. Stała karta dań zmienia się wraz z porą roku i dostępnością poszczególnych produktów bazując na naturalnych, regionalnych składnikach, doceniając lokalnych producentów i przedsiębiorców.

Tomek Trabalski w tureckiej kuchni Foto: Concordia Taste

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz