smaczneGO

Wiosna na talerzu, czyli co proponuje Poznański Klub Biesiadników

Wiosenne menu Poznańskiego Klubu Biesiadników  Foto: exPress Dziennikarska Agencja Usługowa

Wiosna w kalendarzu, ale w ogrodzie, polu i lesie – przednówek – nowalijek jak na lekarstwo. …Wiosna nasza to piąte już wydarzenie organizowane przez Poznański Klub Biesiadników. Biorą w niej udział restauracje, które cenią sobie kuchnię polską i wielkopolską oraz chcą zrobić coś wspólnie dla siebie i zadowolić podniebienia swoich gości. Wydarzenie odbywać się będzie od 21 do 26 marca.

Wiosenne menu Poznańskiego Klubu BiesiadnikówKiedyś przednówek był dla ludzi trudnym okresem: kończyły się zapasy warzyw okopowych, w polu nic nie rosło – dzisiaj mamy klimatyzowane świetne przechowalnie, mroźnie, ogrzewane szklarnie i efekt globalizacji – importowane warzywa i owoce z całego świata.

Ale i tak tęsknimy za pachnącym koprem, przybrudzoną ziemią pierwszą rzodkiewką i kwaśnym listkiem szczawiu. Po prostu tęsknimy za wiosną – mówi Ewa Michalska z restauracji Toga, członek kapituły Poznańskiego Klubu Biesiadników.

Targani tą tęsknotą organizatorzy wydarzenia postanowiliśmy poszukać wiosny w restauracjach polecanych przez Poznański Klub Biesiadników.

– Zapraszamy restauracje, które chcą się dołączyć do naszego wydarzenia, by skontaktowały się z nami na profilu Poznańskiego Klubu Biesiadników. Warunek jest jeden – muszą być to dania kuchni wielkopolskiej lub polskiej i wiążące się z tematem naszego wydarzenia – mówi Juliusz Podolski, członek kapituły Poznańskiego Klubu Biesiadników. – Co ważne, udział nie wiąże się z żadnymi kosztami dla restauracji.

Mamy już za sobą imprezy: Dzień Chruścików, Dzień Twarogu, Kuchnia łączy pokolenia oraz Poznańskie Ostatki.

W gastronomii nie ma konkurencji są tylko inne lokale i dlatego działamy wspólnie. Bo razem można więcej – mówi Hieronim Jurga, właściciel ABC Kuchni, członek kapituły Poznańskiego Klubu Biesiadników.

Propozycje MENU

Restauracja 3kolory

Żur na zakwasie gryczanym z białą kiełbasą wielkopolską, wędzonym żeberkiem i podgrzybkiem;
Wołowy zraz wielkopolski z kaszą gryczaną z grzybami i buraczki zasmażane

Restauracja A nóż widelec

Sandacz z kasza jęczmienna, pieczony kalafior, puree z wędzonego selera, sos z palonego masła z kaparami i natka
Mazurek wielkanocny z kajmakiem, lody śliwka ajerkoniak, konfitura z porzeczki

Restauracja Firlejka

Gravlax – Łosoś / jabłko / limonka / chips razowy / rzodkiewka / kwaśna śmietana, Pęczotto – Indyk / orzechy włoskie / gruszka / lazur / szpinak, Sernik malinowy – Plaster miodu / granola pistacjowa / biała czekolada. Cena 66 zł – konieczna rezerwacja stolika

Koronka

Sandacz z kasza jęczmienna, pieczony kalafior, puree z wędzonego selera, sos z palonego masła z kaparami i natka
Mazurek wielkanocny z kajmakiem, lody śliwka ajerkoniak, czerwona i czarna łóżeczka

Kuchnia & Strych w Obornikach

Jajko z wędzonym boczkiem, chrzanowym puree ziemniaczanym, kremem ze szczypiorku i sosem szczawiowym

Na Winklu

Pierogi z bobem, Pierogi ze szpinakiem i fetą, Sałatka z kurczakiem, Sałatka z fetą, Sałatka z wędzonym łososiem

Pastela

Krem z żółciutkiej kukurydzy, Sałata z smażonym filetem z kurczaka i owocami na ciepło

Toga

Talerz lodowej szklarniowej sałaty, ale w niej pierwsza gwiazdnica, czosnek niedźwiedzi, kwitnące już bratki.
Zupa: krem z ostatnich zapasów pasternaku z pierwszymi listkami czosnku niedźwiedziego, szarą renetą i nasionami konopi. Danie: świeży dorsz z Ustki, podsmażone na maśle plastry szklarniowych pomidorów i mnóstwo bajecznie pachnącego kopru z Hiszpanii. Deser: Nasiona chia, jogurt i pyszne, aczkolwiek mrożone maliny i rokitnik

Salon z ogrodem

Placki ziemniaczane, śmietana ze Strzałkowa, wędzone ryby

Szarlotta Bistro

Szagówki, sos szałwiowy, młode warzywa, palone masło

 

Użyte w artykule zdjęcia: exPress Dziennikarska Agencja Usługowa

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz