Czy jeszcze ktoś wie, czym jest Bambrzok i jak on smakuje? Wypiekany  na blasze placek ziemniaczany o tej nazwie to bardzo popularna przed  wiekami, a dziś zupełnie zapomniana, potrawa. Bambrzok był chętnie  jadany na podwieczorek jeszcze w XIX stuleciu. Powiat Poznański, w  ramach produktu turystycznego „Naturalnie dookoła Poznania, chce  przywrócić pamięć o tej potrawie.
Zapraszamy wszystkich do przyrządzenia własnych wersji Bambrzoka. Każdy, kto w niedzielę, 7 października, między godziną 10.00 a 11.00 dostarczy przygotowane przez siebie 2 blachy tego szczególnego placka ziemniaczanego do Muzeum w Szreniawie będzie mógł wziąć udział w konkursie kulinarnym na najlepszy Bambrzok. Szczegóły konkursu, kartę zgłoszeniową oraz przepis bazowy znajdziecie na www.powiat.poznan.pl
Życzymy smacznej zabawy.




![Dabrowskiego Most Teatralny przed wojna [NAC IKC] Foto: NAC / domena publiczna Dabrowskiego Most Teatralny przed wojna [NAC IKC]  Foto: NAC / domena publiczna](https://www.lepszypoznan.pl/wp-content/uploads/2021/11/8j0W9U-313x168.jpg)










Dodaj komentarz