Aglomeracja

Te makarony muszą zniknąć ze sklepów (i naszych zapasów)

makaron spaghetti  Foto: Christine Sandu

Część makaronów razowych wyprodukowanych przez firmę Makarony Polskie musi zostać wycofanych ze sprzedaży. Powodem jest przekroczenie dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu.

Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka – informuje Główny Inspektor Sanitarny, który nakazał wycofanie niektórych partii makaronów.

Ich listę publikujemy poniżej. Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) wykryto w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do jego produkcji.

Producent postanowił o wycofaniu również innych powiązanych partii. Dodatkowo przeprowadził badania na próbkach wykorzystanych wcześniej, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu DON.

Nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie – ostrzega Główny Inspektor Sanitarny.

Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g (numer partii 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1)

Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g (25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1)

Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g (25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1)

Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g (25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1)

Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g (25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1)

Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak pióra 400 g (26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 lub L.086.21/M20/1)

Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g (08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1)

Użyte w artykule zdjęcia: Christine Sandu

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz