smaczneGO

Niezdrowe sałatki

Sałatki kojarzą nam się z dobrym żywieniem i witalnością. Jednak wiele osób podczas ich przygotowywania popełnia błędy. Wśród nich można wymienić dodawanie świeżego ogórka zielonego, który pozbawia potrawę witaminy C. Na wartości tracą również zbyt drobno pokrojone warzywa – witaminy ulatują z nich wskutek działania tlenu.

Istotą sałatek często są dressingi. Nie tylko dlatego, że poprawiają smak. Większość witamin zawartych w warzywach jest rozpuszczalna w tłuszczach i aby organizm łatwiej je przyswoił, jest potrzebny sos, ale tutaj też trzeba uważać.

Unikajmy dressingów majonezowych i śmietanowych. Zmienią one naszą witaminową bombę w niezdrową bombę kaloryczną – radzi Joanna Giza, dietetyk z firmy Pogotowie Kulinarne.

Nie należy stosować także produktów instant, ponieważ zawierają one konserwanty i wzmacniacze smaku, które działają drażniąco na żołądek i sprzyjają nadciśnieniu.

Osobom z chorobą wrzodową i stanami zapalnymi przełyku nie polecam też octu balsamicznego – ostrzega ekspertka – może on wywoływać dolegliwości układu pokarmowego.

Najlepsze sosy to takie, które jesteśmy w stanie przygotować samodzielnie. Warzywa warto np. skropić sokiem z cytryny. Korzystajmy również z oleju rzepakowego i oliwy z oliwek, zawierającej dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego wchłaniania witamin. Produkty te będą wspaniałymi dodatkami między innymi do sałaty z koperkiem czy marchwi z jabłkiem.

Rynek Jeżycki 06.2015

Źródło: infowire.pl

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz