Jeszcze przed wakacjami pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych województwa wielkopolskiego zaczęli kontrole punktów gastronomicznych również w weekendy. Na celowniku znalazły się miejscowości w których wypoczywamy i posypały się kary.
Zbliżamy się do półmetka tegorocznych wakacji. Pracownicy Sanepidu przez ten czas przeprowadzili 216 kontroli miejsc w których wypoczywający mogą coś zjeść. Kontrolowano również takie punkty znajdujące się przy trasach turystycznych.
Podczas kontroli nałożono 18 mandatów karnych na kwotę 4.050 złotych – informuje Ewelina Suska z poznańskiego Sanepidu – wydano również 9 decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień oraz wszczęto 32 postępowania w sprawie decyzji opłatowych na skutek zauważonych podczas kontroli nieprawidłowości.
Najczęściej kontrolujący zarzucali brak czystości i porządku w obiektach, brak zachowanej segregacji artykułów żywnościowych w urządzeniach chłodniczych, przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach, nieprawidłowe zabezpieczenie obiektów produkcji żywności przed owadami, brak dopływu bieżącej ciepłej i zimnej wody czy brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Prowadzenie tego typu kontroli ma na celu zmianę powszechnego przekonania personelu odpowiedzialnego za stan sanitarno-higieniczny obiektów o bezkarności związanej z brakiem nadzoru sanitarnego w dni wolne od pracy – podkreśla Ewelina Suska.
Dodaje również, że na konieczność takich działań wskazują również wyniki kontroli weekendowych prowadzonych w okresie letnim w latach poprzednich na terenie naszego województwa.


![Dabrowskiego Most Teatralny przed wojna [NAC IKC] Foto: NAC / domena publiczna Dabrowskiego Most Teatralny przed wojna [NAC IKC] Foto: NAC / domena publiczna](https://www.lepszypoznan.pl/wp-content/uploads/2021/11/8j0W9U-313x168.jpg)













Dodaj komentarz