POZnań

Kuchnia Malty – naleśniki z betoniarki!

Prace na Placu Wolności  Foto: TD

Nowością podczas rozpoczynającego się w poniedziałek Festiwalu Teatralnego będzie Generator Malta – projekt aktywizujący społeczność lokalną, służący odbudowywaniu więzi międzyludzkich. Będziemy mogli wspólnie zjeść naleśniki z betoniarki, wziąć udział w warsztatach razem z dziećmi albo wspólnie posadzić miejskie ogrody.

Prace na Placu Wolności Foto: TDMalta Festival ciągle zmienia się i poszukuje. Z festiwalu teatralnego przekształciła się w interdyscyplinarny festiwal sztuk performatywnych obejmujący – poza teatrem – muzykę, taniec, film i sztuki wizualne. Jednak misją festiwalu nadal jest nie tylko prezentowanie wybitnych artystów, odkrywanie nowych talentów i współtworzenie ważnych projektów artystycznych, ale również tworzenie atmosfery sprzyjającej otwarciu się na bycie razem, na dzielenie się swoimi emocjami, pomysłami, energią. Dlatego ważnym elementem tegorocznego Festivalu będą działania nakierowane na odbudowywanie więzi międzyludzkich, tworzenie projektów dla lokalnych społeczności przy ich współudziale.

Temu służyć będzie projekt Generator Malta, w ramach którego będziemy tworzyć kuchnię i spotykać się przy stole, bawić razem z dziećmi i tworzyć ogrody miejskie w sześciu dzielnicach Poznania: Jeżycach, Łazarzu, Chwaliszewie, Wildzie, Śródce i Starym Mieście – na Placu Wolności.

Śniadanie na Malta Festival Foto: materiały promocyjneSercem Generatora Malta będzie … kuchnia. Dlatego na potrzeby festiwalowej publiczności na Placu Wolności powstanie restauracja o nazwie Lokal, zaprojektowana w wakacyjnej aranżacji, która pomieści jednocześnie ponad 150 osób.

Codziennie od 10 do 22 będą w niej serwowane dania z karty Concordia Taste. Hitem festiwalowego menu będą naleśniki serwowane z …betoniarki. Spróbować będzie można także dań ze zwycięskich przepisów Artystycznego Konkursu Kulinarnego skierowanego do blogerów kulinarnych: profesjonalnych i nieprofesjonalnych artystów kuchni, pasjonatów sztuki gotowania, miłośników dobrego smaku.

Zwycięskie dania trafią na dwa dni do menu restauracji. Konkurs przebiega pod okiem znanego krytyka kulinarnego Macieja Nowaka.

2 komentarzy

kliknij by dodać komentarz