Przepisy smaczneGO

Meksyk na talerzu

quesadilla z kurczakiem  Foto: materiały prasowe / Knorr / Piotr Filutowski

Meksyk to kraj o bardzo bogatej historii, kulturze, a jego barwny folklor jest rozpoznawalny na całym świecie. Wszystkie te cechy można również przypisać meksykańskiej kuchni, która w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Decyzja o tym zapadła nie tylko na podstawie wyjątkowych receptur, lecz także ze względu na tradycyjne obrzędy i całą kulturę jedzenia, która powoduje, że każdy meksykański posiłek może zamienić się w huczną uroczystość. Sprawdźcie, co sprawia, że lokalne przepisy stały się światowym fenomenem.

W Meksyku jak w domu!

Niejeden kucharz doceni prostotę kuchni meksykańskiej. Wiele sztandarowych dań z powodzeniem można przyrządzić we własnej kuchni, nie mając dużego doświadczenia kulinarnego ani sklepu z egzotycznymi produktami w pobliżu mieszkania. Nie są to frykasy zarezerwowane wyłącznie dla szefów kuchni, którzy kierują ekskluzywnymi restauracjami. Gotowanie ma przynosić radość, a nie trudności w rozszyfrowywaniu skomplikowanych przepisów. Jeśli nie czujecie jeszcze, że kuchnia meksykańska jest dla Was, skorzystajcie z pomocnego Fixu Smaki Świata Tortilla Meksykańska marki Knorr, dzięki któremu wydobycie autentycznego smaku dań okaże się dziecinnie proste.

Jakie potrawy warto umieścić na celowniku, by nabrać wprawy? Świetnie nadaje się do tego chili con carne. Danie, którego przyrządzenie polega głównie na wrzucaniu kolejnych składników do jednego garnka, z pewnością nie należy do kłopotliwych receptur. Znajdziecie w niej tradycyjne składniki kuchni meksykańskiej, czyli paprykę chili, pomidory, fasolę i wołowinę. Niech kolejnym kulinarnym przystankiem będzie quesadilla z kuraczakiem, która pozwoli docenić proste połączenie mięsa drobiowego, tortilli, sera i kwaśnej śmietany.

Quesadilla z kurczakiem

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 łyżka Fix Smaki Świata Tortilla Meksykańska
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 8 pieczarek
  • 200 g startego sera żółtego
  • 3 łyżki posiekanej natki kolendry
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 tortille
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka i warzywa umyj oraz pokrój w paski.
  2. Rozgrzej olej i podsmaż mięso z warzywami. Następnie dodaj Fix Smaki Świata Tortilla Meksykańska i masło. Wszystko smaż do miękkości warzyw. Odstaw na bok.
  3. Placki tortilli posyp startym serem i podsmaż na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.
  4. Połowę tortilli napełnij mięsnym nadzieniem i zawiń drugą częścią placka. Przekrój na pół i serwuj z posiekaną kolendrą i kwaśną śmietaną.

Kuchnia meksykańska – czego nie może zabraknąć?

Kuchnia Meksyku zmieniała się na przestrzeni wieków. Z badań historycznych i archeologicznych wynika, że rdzenna ludność zamieszkująca te tereny przez tysiące lat żywiła się raczej wegetariańsko. Istotne zmiany nadeszły w czasach kolonializmu. To, co dzisiaj możemy znaleźć w meksykańskich restauracjach i książkach kucharskich, jest wypadkową tradycyjnego podejścia do jedzenia i wpływów hiszpańskich. Co pojawia się w tych kompozycjach? W pierwszej kolejności skojarzymy kukurydzę, pomidory, rośliny strączkowe (zwłaszcza fasolę) i paprykę w wielu odmianach – od łagodnych do naprawdę pikantnych. Nie stroni się także od serów i mięs, w tym wołowiny, wieprzowiny, drobiu, ryb i owoców morza. W niektórych rejonach kraju przysmakiem są nawet chrupiące insekty. Mimo to dla oswojenia się z kuchnią Meksyku zdecydowanie bardziej polecamy fajitę, stanowiącą jeden z tradycyjnych przysmaków, który łatwo będzie odtworzyć w domowym zaciszu.

Fajita

fajita Foto: materiały prasowe / Knorr / Piotr Filutowski

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 łyżka Fix Smaki Świata Tortilla Meksykańska
  • pół główki sałaty
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki oleju
  • 4 tortille

Sposób przygotowania:

  1. Chili, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Umyj i porwij sałatę na mniejsze części.
  2. Mięso pokrój w paski. Kawałki kurczaka przełóż do naczynia z olejem, warzywami i dodatkiem Fix Smaki Świata Tortilla Meksykańska. Całość starannie wymieszaj.
  3. Wszystko smaż na rozgrzanej patelni przez około 10 min. Na koniec wrzuć papryczkę chili i podsmażaj jeszcze chwilę razem.
  4. Fajite podawaj z sałatą oraz plackami tortilli.

Codzienne świętowanie

Meksykańskie posiłki bardzo często odbywają się w radosnej atmosferze i są pretekstem do dobrej zabawy. Energiczna muzyka mariachi, tańce, śpiewy i dobre jedzenie – to wszystko składa się na meksykańską fiestę. W książkach kucharskich aż roi się od przepisów na dania i przekąski, które idealnie pasują do różnego rodzaju przyjęć. Taco to poręczne tortille wypełnione warzywnym lub mięsnym farszem. Nachosy, czyli pokrojone na mniejsze kawałki pszenne lub kukurydziane placki, podane z serem i ostrymi papryczkami, fenomenalnie zastąpią popcorn podczas wieczornych seansów filmowych. Lubicie chrupiące przekąski ze smakowitymi dipami? Koniecznie spróbujcie rozmaitych warzywnych sals i guacamole, którego podstawą jest awokado. W bagietce serowej z mięsem z odpowiednimi dodatkami też wyraźnie wyczujecie inspirację barwną kuchnią meksykańską. Nie pozostaje już nic innego, jak życzyć udanej zabawy!

Bagietka serowa z mięsem

Czas przygotowania: 20 minut

bagietka serowa z miesem Foto: materiały prasowe / Knorr / Piotr Filutowski

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 łyżka Fix Smaki Świata Tortilla Meksykańska
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 bagietki
  • 100 g startego sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 1 sałata
  • 1 zielony ogórek
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki, cebulę i kurczaka pokrój w plastry. Wszystko przełóż do głębokiego naczynia i posyp Fixem Smaki Świata Tortilla Meksykańska. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
  2. Rozgrzej olej na patelni i usmaż zamarynowane wcześniej składniki. Pod koniec smażenia wrzuć starty ser. Całość wymieszaj i odstaw.
  3. Przekrój bagietki na pół. Ogórka, pomidora i chili pokrój w plastry.
  4. Bułki posmaruj majonezem. Potem nałóż na kanapkę sałatkę, pomidora, ogórka oraz mięsne nadzienie.
  5. Bagietki zapiekaj przez chwilę w rozgrzanym piekarniku. Gotowe danie udekoruj plasterkami papryczki chili.                     

Użyte w artykule zdjęcia: materiały prasowe / Knorr / Piotr Filutowski

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz