Przepisy smaczneGO

Talerz pełen kolorów – o sile warzyw w diecie

zapiekanka warzywna w stylu angielskim  Foto: materiały prasowe Knorr / Piotr Filutowski

Istotna rola warzyw w codziennej diecie nie wydaje się nowym i zaskakującym tematem. Świadomość to jedno, ale co z praktyką? Często zdarza się, że brakuje albo pomysłów na ich atrakcyjne podanie, albo odwagi do próbowania nowych produktów. Tymczasem warzywa to jeden z najbardziej wszechstronnych, uniwersalnych i smacznych rodzajów artykułów spożywczych, które można znaleźć w sklepach i na targach. Zależy Wam na kolorowych posiłkach, które dostarczą ciału wartościowego paliwa? Czas na warzywną ucztę!

Warzywa to podstawa

Nie jest to wyłącznie ogólnikowe hasło. Przechodząc do konkretów, warzywa stanowią podstawę Piramidy Żywienia. Dlaczego warzywa zostały wyróżnione jako baza diety? Dostarczają wielu witamin oraz składników mineralnych, których w większości organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Powinny stanowić dodatek do każdego posiłku. Jak powszechnie wiadomo: w zdrowym ciele, zdrowy duch, zatem dbanie o siebie warto zacząć od sprawdzenia zawartości talerza.

Warzywa na surowo

Większość warzyw nadaje się do jedzenia na surowo i z tych możliwości należy korzystać jak najczęściej. To nie tylko oszczędność czasu spędzanego w kuchni, ale też sposób na cieszenie się naturalnym smakiem i możliwie największą ilością substancji odżywczych. Jak włączyć je do diety? Jako pierwsze przychodzą na myśl sałatki i surówki. Udekorujcie nimi kanapki – w jednej chwili staną się dużo bardziej apetyczne. Macie problem z przekonaniem się do warzyw w tej formie? Wrzućcie je do blendera i zróbcie koktajl. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć je z ulubionymi owocami.

Warzywa na gorąco w różnych odsłonach

To nie tylko gotowane ziemniaki podawane do niedzielnego schabowego. Gotowanie w wodzie nie jest jedynym sposobem na smaczną obróbkę warzyw. Część z nich można blanszować, dzięki czemu zachowują swoją chrupkość i apetyczną barwę. Rośnie liczba miłośników przyrządzania warzywnych posiłków na parze. Wiele produktów świetnie nadaje się do smażenia – polecamy szczególnie metodę stir fry, kojarzoną z kuchnią azjatycką. Staracie się unikać patelni i rozgrzanego tłuszczu? Warzywa (zwłaszcza korzeniowe) fantastycznie smakują po upieczeniu: solo, w towarzystwie ziół lub w formie różnorodnych zapiekanek. A skoro o zapiekanych smakołykach mowa, zachęcamy do wypróbowania przepisu na zapiekankę warzywną w stylu angielskim.

Zapiekanka warzywna w stylu angielskim
Czas przygotowania: 40 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie Fix Naturalnie Smaczne Gulasz warzywny
  • 500 g ziemniaków
  • 30 g masła
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego
  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 400 ml wody
  • 30 ml mleka
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj je w słonej wodzie. Następnie odcedź kartofle i przeciśnij przez praskę, aż powstanie gładka masa. Do wszystkiego dodaj mleko oraz masło. Mieszaj, do uzykania jednolitej konsystencji. Całość dopraw czarnym pieprzem.
  2. Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój w kosteczkę o wielkości 1×1 cm.
  3. Rozgrzej w rondelku olej i podsmaż na nim warzywa. Wlej wodę oraz wsyp zawartość opakowania Fix Naturalnie Smaczne Gulasz warzywny. Gotuj przez 15 minut do miękkości warzyw.
  4. Po tym czasie rozdziel gulasz do niewielkich naczyń żaroodpornych do ¾ wysokości pojemnika. Na wierzch nałóż warstwę puree z ziemniaków.
  5. Danie zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Gotowe zapiekanki udekoruj natką pietruszki.

Warzywny przemyt w pełni legalny

Zdarza się, że przy naszych stołach pojawiają się wybredni smakosze, którzy odmawiają zjedzenia warzyw. Czasem także sami sceptycznie podchodzimy do niektórych produktów. Przygotowaliśmy kilka propozycji, jak przemycić warzywa do posiłków, by było smacznie i atrakcyjnie.

  • Miksujcie do woli! O koktajlach już wspomnieliśmy, ale warzywnym sosom lub zupom kremom naprawdę trudno odmówić.
  • Starte lub bardzo drobno pokrojone warzywa można dodawać do kotletów – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.
  • Warzywne placki i kotleciki serwowane ze smacznym dipem to pomysł na obiad, przy którym nie usłyszycie marudzenia.
  • Zapiekanki to sprzymierzeniec każdego, chcącego jeść więcej warzyw. Można wymieszać je z grzybami, makaronem, kaszą lub ryżem. Dla bardziej wymagających polecamy wytrawne tarty i quiche.
  • Przyprawy, świeże i suszone zioła – ich nie może zabraknąć w Waszych kuchniach. Nie jesteście pewni jak używać ich do konkretnych rodzajów dań? Niezastąpioną pomocą okażą się nowe Fixy Sposób na porcję warzyw Knorr, które będą wsparciem nawet dla początkujących kucharzy. Wykorzystajcie je w przepisie na szaszłyki curry. Będzie pysznie!
szaszlyki_curry Foto: materiały prasowe Knorr / Piotr Filutowski

Szaszłyki curry
Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 2 łyżki Fix Naturalnie Smaczne Curry warzywne
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 250 ml napoju kokosowego z puszki
  • 1 limonka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w grube paski. Następnie przełóż kawałki kurczaka do miski, wlej do niej jogurt i olej. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Kawałki mięsa nakłuwaj na drewniane, lekko namoczone w wodzie patyczki i piecz je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  3. Posiekaj lekko orzechy i spraż je na suchej patelni. Ciągle mieszaj, aby się nie przypaliły zbyt mocno.
  4. Wlej do nich napój kokosowy oraz wsyp 2 łyżki Fix Naturalnie Smaczne Curry warzywne. Wszystko starannie wymieszaj i podgrzewaj do momentu zagęszczenia się sosu.
  5. Szaszłyki serwuj z przygotowanym sosem oraz kawałkami limonki.

Jedzenie z kalendarzem

Kolorowo i pysznie może być o każdej porze roku. Warto zwracać uwagę na sezonowość warzyw, by jeść je wtedy, kiedy są najsmaczniejsze. Wiosną sięgajcie po rzodkiewkę i szpinak. Im bliżej lata, tym częściej można cieszyć się świeżą sałatą, szparagami, białą kapustą, kalarepą, kalafiorem, zielonym groszkiem. Sezon wakacyjny należy do pomidorów, czerwonej kapusty, fasolki szparagowej, cukinii, patisonów, kabaczków i bakłażanów. Gdy robi się chłodniej, uwzględnijcie w diecie jarmuż, buraki, pasternak i brokuł. Aura za oknem nie ma znaczenia – na talerzach może być barwnie przez okrągły rok!

papryka_nadziewana_warzywami_i_miesem Foto: materiały prasowe Knorr / Piotr Filutowski

Papryka nadziewana warzywami i mięsem
Czas przygotowania: 40 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie Fix Naturalnie Smaczne Spaghetti warzywne
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 4 papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g ugotowanego ryżu

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie oraz cebulę pokrój w kosteczkę. Warzywa podsmaż na oleju wraz z posiekanym czosnkiem.
  2. Do warzyw dodaj startą marchewkę oraz mielone mięso. Całość wymieszaj i podsmażaj razem przez około 10 minut.
  3. Następnie do wszystkiego wsyp ugotowany ryż, wlej wodę oraz dodaj Fix Naturalnie Smaczne Spaghetti warzywne. Składniki starannie wymieszaj.
  4. Umyj papryki i z każdej odetnij wierzch, usuń pestki oraz białe włókna.
  5. Papryki nadziewaj farszem z mięsa i warzyw. Gotowe, włóż do naczynia żaroodpornego.
  6. Wierzch papryk przykryj odciętymi kapeluszami z warzyw. Danie zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Użyte w artykule zdjęcia: materiały prasowe Knorr / Piotr Filutowski

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz

Kalendarium