Lodziarnia Magdy Gessler w Poznaniu

Autor: irag. Poznań, 13 Maja 2020

Magda Gessler ponownie wkracza do Poznania. Pod koniec 2001 roku otwierała na Starym Rynku restaurację Bażanciarnia. Teraz chce zdobyć serca (a właściwie podniebienia) otwierając swoją lodziarnię.

Restauracja już dawno przeszła do historii. Nowy lokal Magdy Gessler zostanie otwarty na Świętym Marcinie w poniedziałek 18 maja w samo południe. Pierwsi klienci mogą liczyć na promocję. Jakie smaki mają przyciągnąć poznaniaków?

To przede wszystkim smak mojego dzieciństwa, odtworzyłam recepturę mojej prababci, która spędziła we Włoszech, na Sardynii całe swoje życie i zawładnięta tym niezwykłym miejscem, jego kolorami, świeżością, intensywnością stworzyła pyszne lody, puszyste, naturalne, zdrowe, przepełnione soczystością owoców, słodyczą czekolady, czy esencją prawdziwej wanilii – mówi Magda Gessler – tę wyjątkową recepturę na grunt polski przeniosła moja babcia Halina i to ona, w 1947 roku, otworzyła kawiarnię Pionierka w Słupsku.

Wśród proponowanych smaków będzie na pewno pistacja, czy prosecco, ale będą też klasyki jak śmietanka czy czekolada. Jak zapewnia słynna restauratorka wszystkie lody są wykonane z naturalnych składników. Waniliowe będą zatem z laską prawdziwej wanilii, a sorbety ze świeżych, sezonowych owoców. Skład jej lodów jest prosty i przeważnie są to 3, 4 składniki.

W samym ścisłym centrum miasta nowa lodziarnia Magdy Gessler będzie musiała się zmierzyć z kultowymi już dla poznaniaków smakami choćby lodziarni Kolorowa, do której ustawiają się długie kolejki. Takich lokali jest oczywiście więcej.

Aktualizacja: Jak informują przedstawiciele nowego lokalu w związku z opóźnieniami ze strony firm podwykonawczych data otwarcia zostaje przesunięta na piątek 22 maja.

Użyte w artykule zdjęcia: Piotr Ratajski ©
Koronawirus

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.