W mięsie siła – wieprzowina na karnawał

Autor: bigbiciq. Poznań, 30 Stycznia 2019

Statystyczny Polak zjada rocznie około 38 kilogramów wieprzowiny i około 25 kg drobiu, dlatego nie ma się co dziwić, że tematem przewodnim konkursu “W mięsie siła – wieprzowina na karnawał w Hotelu Moderno Poznań” było właśnie to mięso.

Przez cały poniedziałek 12 zespołów reprezentujących restauracje nie tylko z Wielkopolski przygotowywało przystawkę i danie główne, gdzie wieprzowina była głównym składnikiem.

W kategorii przystawka pierwsze miejsce zajął zespół Restauracji Grodzka12 z Leszna, drugie – Republika Róż a trzecie – Hotel Moderno. Najlepsze danie główne przygotowali kucharze z U Bielawnego z Krotoszyna, zaraz za nimi znalazła się reprezentacja Republika Róż i Hotel Grand Lubicz z Uzdrowiska Ustka.

W rywalizacji brali udział:

Prywatka Poznań
Restauracja Grodzka12
U Bielawnego
Malinowy Dwórr Ruda Śląska
Sushi Katei Puszczykowo
IL Padrino Restaurant Poznań
Republika Róż Poznań
Hotel Moderno Poznań
Hotel Grand Lubicz – Uzdrowisko Ustka
Restauracja “P jak Pysznie”
Weranda lunch & wine Poznań
3kolory Malta i 3kolory Suchy Las

Po stronie jury, między innymi:

Sergiusz Heronimczak – przewodniczący jury
Juliusz Podolski
Maciej Kobylański
Jolka Knichalska
Wojciech Lewandowski
Wojciech Wojtkowiak
Magdalena Ossowska
Andrzej Gołąbek
Marcin Stelmaszyk

Użyte w artykule zdjęcia: lepszyPOZNAN.pl/Piotr Rychter

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Lepszykomentarz