Przepisy smaczneGO

Kulinarne inspiracje na Wielkanoc

Zupa z rzezuchy  Foto: materiały prasowe Knorr

Święta Wielkanocne są ściśle kojarzone z tradycyjnymi potrawami, których nie może zabraknąć na naszym stole. Wszechobecne jajka, aromatyczny żurek, puszysta babka czy kruchy mazurek – to wielkanocne pozycje obowiązkowe. A gdyby te wszystkie przepisy nieco urozmaicić, zmodyfikować? W tym roku zaskocz swoją rodzinę nową odsłoną dań z wykorzystaniem świątecznych składników.

Jajko to składnik, który stanowi podstawę niemal w każdej kuchni. Nierozerwalnie wiąże się też z Wielkanocą. To symbol początku, nowego i odradzającego się życia. Zgodnie z tradycją wielkanocne śniadanie rozpoczynamy od podzielenia się jajkiem z najbliższymi i złożenia sobie życzeń. To wtedy zasiadamy z rodziną przy wspólnym stole i w otoczeniu pysznych potraw rozpoczynamy świętowanie.

Aby tradycji stało się zadość, jajka muszą pojawić się podczas wielkanocnego śniadania. Natomiast warto przygotować je nieco inaczej niż zazwyczaj. Ze względu na swój uniwersalny smak, można łączyć je z różnymi dodatkami. Polecam jajka faszerowane awokado oraz tuńczykiem, radzi szef kuchni Knorr Piotr Murawski. Dla miłośników estetyki w kuchni poleca on wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem. Ciekawą opcją, zwłaszcza dla tych najmłodszych, mogą okazać się jajeczne muffiny z warzywami.

  Jajeczne muffiny z warzywami
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

2 jajka
6 łyżeczek mrożonej marchewki z groszkiem
½ czerwonej papryki
½ cebuli
½ łyżeczki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
pół pęczka natki pieruszki
8 plastrów suszonej szynki, np. schwarzwaldzkiej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startego parmezanu
100 ml śmietany 12%
1 szczypta Pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Warzywa: cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę. Posiekaj natkę pietruszki, a śmietanę połącz dokładnie z jajkami i oprósz Delikatem oraz czarnym pieprzem.
Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej cebulę i paprykę. Dołóż marchewkę z groszkiem, natkę i smaż przez moment. Przełóż do naczynia i odstaw do wystygnięcia.
Natłuść foremki do muffinów, wyłóż je szynką – w każdej mają znajdować się 2 plastry. Formy połóż na blasze do pieczenia.
Warzywa zmieszaj z masą jajeczną i przełóż do foremek. Zetrzyj ser i posyp nim danie z wierzchu.
Muffinki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pozostaw na 12 minut, aż masa się zetnie. Gotowe smakują również dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pasztet z rozmarynem i żurawiną
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 8

Składniki:

40 dag mięsa z łopatki wieprzowej
1 Esencja do duszonych mięs
25 dag podgardla wieprzowego
40 dag wołowiny
25 dag wątróbki
6 łyżek suszonej żurawiny
1 łyżka świeżego rozmarynu
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny
2 rozmoczone kajzerki
5 jajek
3 Liście laurowe
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka tłuszczu
½ łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Różne gatunki mięsa (z wyjątkiem wątróbki) pokrój na małe kawałki. Rozgrzej mocno patelnię i podsmaż je na niej, przełóż do naczynia i zalej małą ilością wody (by zakryć mięso).
Obierz warzywa, dołóż je wraz z liśćmi laurowymi. Wszystko zagotuj. Ściągnij szumowiny i duś mięso, aż będzie bardzo miękkie. Na kwadrans przed końcem procesu dodaj też wątróbkę.
Pokrój w kostkę cebulę, zeszklij ją. Kajzerki zamocz w wodzie a następnie odciśnij.
Wszystko: mięso, cebulę, warzywa i kajzerki zmiel w maszynce. Żeby pasztet był doskonale doprawiony, rozpuść Esencję do mięs duszonych w gorącej wodzie albo wywarze, który pozostał z gotowania mięsa, i dodaj ją do masy wraz żurawiną oraz jajkiem. Dopraw pieprzem i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Wielkanoc nie może się obejść bez aromatycznego barszczu białego. „W celu uzyskania lekko pikantnego smaku, dołóż do niego odrobinę chrzanu”, radzi kulinarny ekspert, Piotr Murawski. Składnik ten nie tylko doda charakteru potrawie, ale także zadba o lepsze trawienie. Ciekawą propozycją dla domowników i gości może okazać się również zupa z rzeżuchy.

Zupa z rzeżuchy
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 2

Składniki:

1 pęczek rzeżuchy
1 Bulion na włoszczyźnie
4 ziemniaki
3 łyżki drobnego makaronu
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie wraz z kostką bulionową. W międzyczasie ugotuj też makaron.
Kilka minut przed końcem gotowania ziemniaków, dołóż 3/4 pęczka rzeżuchy. Zagotuj.
Potem zmiksuj, dołóż śmietanę i znów zagotuj.
Dodaj do zupy makaron, oprósz rzeżuchą i serwuj.

Użyte w artykule zdjęcia: materiały prasowe Knorr, dominikczerski.com / materiały prasowe Knorr

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz