Na widelcu

Slow czyli wolna kuchnia na Placu Wolności

Generator Malta nocą  Foto: www.olivasoto.com

Jedzenie to ważna część kultury, dlatego w tym roku podczas Malty Plac Wolności pachnie smażoną na dużych patelniach paellą z owocami morza, buritto z fasolami, serem halloumi i gotowanym ryżem czy pittą z serem manchego, warzywami i oliwkami.

Generator Malta nocą Foto: www.olivasoto.comW plenerowej restauracji na Placu Wolności można smakować potrawy zgodne z ideą slow food, przykładającą szczególną wagę do korzystania z tradycyjnych, lokalnych produktów z latynoską nutą.

Menu restauracji skomponował szef kuchni Concordia Taste – Tomasz Trąbski, który większość potraw przygotowuje ze świeżych, lokalnych składników wolnych od modyfikacji genetycznych. Inspirując się Idiomem tegorocznej Malty – Ameryka Łacińska: Mieszańcy, szef kuchni proponuje menu latynoamerykańskie, w którym znajdują się m.in. burritos, paella, empanadas, chłodnik z ogórków, ryby i owoce morza. W menu polskim natomiast – chłodnik litewski, pyry z gzikiem lub śledzikiem, dania z kaszą gryczaną i makaronem razowym.

Dodatkową atrakcją dla gości Malta Festival Poznań, jest w tym roku Długi Stół, do którego Malta zaprasza w każdy festiwalowy wtorek. Odbywają się przy nim kolacje, które pokazują podobieństwa pomiędzy kuchnią polską i kuchnią Ameryki Łacińskiej. Razem z Tomaszem Trąbskim przygotuje je pochodzący z Wenezueli Leon Ruiz Jose Carlos. Goście zasiądą przy jednym wspólnym stole, na którym znajdują się przekąski oraz potrawy typowe dla obu tradycji kulinarnych. Kucharze opowiadając o charakterystycznych daniach, kulturze jedzenia oraz sposobach przyrządzania potraw, pomagają współbiesiadnikom odkryć nowe smaki i inspirują do własnych kulinarnych poszukiwań.

Menu przy długim stole w cenie 25 zł można kupić w Punkcie INFO na Placu Wolności.

Kuchnia na Placu Wolnosci Foto: Maciej Zakrzewski / Malta Festival

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz