Na widelcu

Jedz dużo, chudnij zdrowo

Zdrowa i szczupła sylwetka na nowy rok  Foto: materiały prasowe

Dla wielu osób nowy rok to czas zmian. Jak pokazują badania, jednym z najczęstszych postanowień noworocznych jest przejście na dietę – taki cel stawia sobie 42% Polaków. Niestety aż 85% obietnic nie trwa dłużej niż trzy miesiące, a sukces odnosi zaledwie 5% deklarujących zmiany. Dlaczego? Wśród najczęstszych przyczyn niepowodzeń w staraniach o poprawę sylwetki i zdrowego stylu życia dominuje brak motywacji, zniechęcenie brakiem natychmiastowych efektów oraz niewłaściwe podejście do odchudzania.

Zdrowa i szczupła sylwetka na nowy rok Foto: materiały prasowe

Tymczasem zdrowe odżywianie prowadzące do atrakcyjnej figury wcale nie musi być trudne, męczące i skazane na porażkę. Kluczem do sukcesu jest zmiana nie tylko nawyków żywieniowych, ale i sposobu myślenia oraz życia.

– Zbilansowana dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna – tłumaczy Katarzyna Adamczyk z poznańskiej sieci restauracji śniadaniowo-lunchowych Canappka. – Odpowiednio skomponowany jadłospis powinien dostarczać organizmowi składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. W codziennym menu nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców, produktów zbożowych i mlecznych, mięsa oraz ryb. Produkty, których trzeba unikać to fast food’y, używki i słodycze.

Ważny jest nie tylko rodzaj produktów, ale również ich skład. Chleb razowy, który zaliczany jest do kategorii zdrowa żywność, może mieć w swoim składzie karmel lub syrop glukozowo-fruktozowy. Podobnie jest z płatkami musli, które bywają sztucznie dosładzane. By mieć pewność, że produkty, które wybieramy są w stu procentach naturalne, warto robić zakupy u lokalnych dostawców i dokładnie sprawdzić co znajduje się w środku.

– Jesteś tym, co jesz to nie banał. Podstawą zdrowego odżywiania jest pięć posiłków spożywanych w miarę równych odstępach czasowych, z których najważniejszym jest oczywiście śniadanie. Jest ono istotne, ponieważ dostarcza glukozę dającą energię do właściwego funkcjonowania – dodaje Katarzyna Adamczyk – Zbyt duże przerwy między posiłkami lub jedzenie „na zapas” sprawiają, że organizm odkłada tkankę tłuszczową. Paradoksalnie im częściej jemy, tym metabolizm bardziej przyspiesza. Ważne jednak by były to zdrowe produkty pozbawione konserwantów, barwników i chemicznych aromatów.

Drogą do szczupłej sylwetki jest nie tylko dieta ale i aktywność fizyczna. Regularne ćwiczenia połączone z racjonalnym odżywianiem pozwalają spalić kalorie i przyspieszają przemiany metaboliczne, przez co przyczyniają się do redukcji tkanki tłuszczowej. Dla osób, które same nie potrafią zmobilizować się do uprawiania sportu lub nie wiedzą jak skomponować zbilansowany posiłek, pomocna może być rada specjalisty.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz