Kulinarny pojedynek na wielkopolskie specjały

Opublikowano 02 Października 2013, autor: miarecki

W najbliższą sobotę czeka nas pojedynek kulinarny. Szefowie kuchni z siedmiu autorskich restauracji z Poznania i Wielkopolski przygotują dania wykorzystujące składniki pochodzące z naszego regionu. To także propozycja dla smakoszy. W ramach imprezy Cooking Session za 20 zł będzie można skosztować przygotowanych gastronomicznych propozycji.

Cooking sessionNa patelni smażyć się będą: gęsina, szeroko pojęta dziczyzna, wołowina a także słynne wielkopolskie kaczki i grzyby. Szefowie kuchni w swych daniach użyją m.in. dyni, jabłek, gruszek, śliwek, świeżych ziół i smakowitych grzybów.

Kucharze przygotują dania nawiązujących do regionalnych smaków i tradycji w oparciu o sezonowe składniki, ale w nowych, autorskich interpretacjach. Każdy szef chciał czymś zaskoczyć. A ponieważ gotować będą najzdolniejsi szefowie w mieście możemy spodziewać się prawdziwego kulinarnego święta” – zapewnia Hubert Gonera, pomysłodawca imprezy oraz cyklu Kolej na Wielkopolskie Smaki i Kulinarnego Poznania.

Zawodnicy:

Zwycięzcy tegorocznego Kulinarnego Pucharu Polski – Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Platinum w towarzystwie szefa kuchni Dominika Brodziaka, który sam zdobył to wyróżnienie w 2001 roku, przygotują kreację, w której znajdą się m.in. policzki wołowe, kurki, dynia i żurawina.

Adam Zastróżny, szef kuchni restauracji 3 Kolory przygotuje jeden z najbardziej rozpoznawalnych wielkopolskich przysmaków – smakowitą gęsinę z sezonowymi grzybami, dynią, gruszką i czerwoną kapustą.

Michał Stężelski i Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin słyną ze wspaniałej dziczyzny. Nie inaczej będzie tym razem – szefowie przygotują mariaż Wielkopolski i Francji, tworząc dania z regionalnej polędwicy z sarny.

Tomasz Owczarz, szef kuchni Mielżyński Wine Spirits & Specialties uraczy gości smakowitą polędwicą z dzika. W daniu znajdą się również borowiki, dynia, żurawina, buraki i świeży rozmaryn.

Cooking Session będzie również nie lada gratką dla miłośników kulinarnej ekstrawagancji. Piotr Cieślak, sushimaster Kyokai Sushi Bar przygotuje bowiem po raz pierwszy w historii wielkopolskie sushi, w którym znajdzie się m.in. polędwica wołowa.

Dominik Narloch, szef kuchni HUGO Restaurant – jedynej wielkopolskiej restauracji z rekomendacją Slow Food – przygotuje danie, które nazwać będzie można reinterpretacją regionalnej klasyki. Na pierwszym planie znajdzie się znakomity stek Bavette, a towarzyszyć będą mu m.in. skrzydełka kurczaka, szpik kostny, jarmuż, seler, owoce bzu czy czarna rzepa.

Romana Ryszkowska i Bartłomiej Smelkowski z gnieźnieńskiego Dzikiego Dworu Pod Kaczką przygotują… oczywiście kaczkę! Na Cooking Session posmakować będzie można jej z dodatkiem wędzonych śliwek, buraczków i żurawiny.

Impreza odbędzie się w Starych Koszarach przy ulicy Wojskowej 4, w sobotę 5 października, od godziny 13:00 do 17:00. Bilet na pokazy można nabyć w przedsprzedaży za 20 złotych (www.kulinarnypoznan.pl/cookingsession), a w dniu imprezy będzie kosztował 30 zł. W ramach wejściówki zagwarantowane jest skosztowanie dwóch wybranych dań przygotowanych przez autorskie restauracje.

Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin Foto: Kulinarny Poznań


Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • MySpace
  • Śledzik
  • Grono.net
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • elefanta
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MSN Reporter
  • Pinger
  • Poleć
  • Wahacz
  • Kciuk.pl
  • Ulubione



Podobne tematy

  1. Wielkie nocne żarcie
    30 maja czeka nas III edycja Nocy Restauracji. W tym roku zabawa skupia się na motywie smaku miasta, regionu i...
  2. Jak gotują poznańscy kucharze?
    Kulinarne telewizyjne show gromadzą rzesze miłośników dobrych smaków i kreują nowych mistrzów kuchni. Okazuje się także, że gotowanie nie zawsze...
  3. Sezon na owoce morza
    Kulinarny Poznań zaprasza na cykl wydarzeń pod nazwą „Sezon Na…”, podczas którego wybrane restauracje przygotują specjalnie dania. Wydarzenie z rybami...
  4. Turek i Polak w jednej kuchni czyli nie tylko pierogi i kebab
    600-lecie polsko-tureckich stosunków dyplomatycznych najlepiej świętować przy suto zastawionym stole. I to nie koniecznie z pierogami albo kebabem na talerzu!...
  5. Z pamiętnika nocnego podjadacza
    Zakończyła się kolejna edycja “Nocy Restauracji”. Specjalne menu, przystępne ceny, świeże składniki i niesamowite połączenia smaków. Tak w kilku słowach...




Zostaw komentarz

CAPTCHA image