Na widelcu POZnań

Kultura na talerzu

Nowości w Concordia Taste  Foto: Concordia

Lato w mieście to wiele kreatywnych, ciekawych inicjatyw kulturalnych. Najbliższy czas to długo wyczekiwany i popularny Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku – kulinarne wydarzenie podczas którego spróbować można potraw z najdalszych zakątków świata oraz nowa inicjatywa, którą tworzą trzy kultowe poznańskie kina studyjne: Rialto, Muza oraz Kino Pałacowe – filmowy festiwal „Nic się tu nie dzieje”. Pomysł na przedłużenie filmowych i kulinarnych doznań przygotowała restauracja Concordia Taste zapraszajac na lunche i kolacje inspirowane potrawami i klimatem filmów prezentowanych podczas wydarzeń.

Makaron ryżowy

Pierwsze kulinarne spotkanie odbędzie się w sobotę 6 sierpnia o godz. 13.30 – to lunch z filmem „Chef” w ramach festiwalu „Nic się tu nie dzieje”. Z kolei japońska kolacja nawiązująca do filmu „Kwiat wiśni i czerwona fasola” to punkt programu X Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, odbędzie się z kolei 14 sierpnia o godz. 19.00.

„Chef” to kultowy już film w reżyserii Jon Favreau. W rytmie latynoskiej muzyki przedstawia historię szefa kuchni, który z prestiżowej restauracji trafił do… food tracka i podbił serca klientów swoją wersją Cubano sandwich. To właśnie taką, zapiekaną z różnymi dodatkami kanapkę będzie można zjeść podczas lunchu w towarzystwie frytek i sałatki colesław. Cena lunchu to 30 zł

Z kolei sashimi z łososia z glonami wakame, makaron udon z zielonymi warzywami i wołowiną oraz obowiązkowo naleśniki przekładane słodką pastą z czerwonej fasoli to menu kolacji, jaką szef kuchni – Tomasz Olewski przygotuje 14 sierpnia w ramach X Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Menu swoim klimatem i składnikami nawiązuje do filmu „Kwiat wiśni i czerwona fasola”, który będzie można zobaczyć tego samego dnia w kinie Muza. Cena kolacji to 80 zł

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz