Przepisy

Koniec wakacyjnych podróży kulinarnych, powrót jajecznicy

pokrzywa  Foto: Igor Ovsyannykov

Czas już zakończyć nasze wakacyjne podróże kulinarne po Polsce. Mam nadzieję, że były one podpowiedzią czego szukać podczas urlopu, ale też inspirowały do samodzielnego gotowania.

Dzisiaj kończąc ten krótki cykl przedstawiamy danie kuchni regionalnej, ale będące równocześnie powrotem do naszych przepisów na różne jajecznice.

Wędrujemy ponownie na południe naszej smacznej ojczyzny, by zaproponować wam jajecznicę… z pokrzywami.

Kiedyś była ona bardzo popularna na południu Polski. Zajadano się nią w okolicach Krakowa, ale też na Śląsku. Od jakiegoś czasu to tradycyjne danie jest przywracane do łask.

Jest proste do przygotowania, zatem może się skusicie i sami będziecie chcieli sprawdzić jak smakuje? Tym bardziej, że pokrzywa jest bogata witaminy i ma właściwości lecznicze. Być może niektórych zainteresuje, że od dawien dawna wiele pań wykorzystywało pokrzywy do kuracji odmładzających.

By przyrządzić jajecznicę z pokrzywami będziemy potrzebować oczywiście pokrzywy, najlepiej młode, jajka, masło i przyprawy.

Zaczynamy od rozgrzania na patelni masła. Gdy będzie osiągać odpowiednią temperaturę siekamy na drobno umyte, osuszone pokrzywy i wrzucamy na patelnię. Dusimy je aż zmiękną.

Gdy będą już odpowiednie wbijamy jajka i całość mieszamy. Na samym końcu przyprawiamy.

To wszystko, gotowe! Prawda, że proste? Trzeba tylko uważać podczas zrywania pokrzyw, by się nie poparzyć. DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!

Użyte w artykule zdjęcia: Igor Ovsyannykov

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz