Przepisy

Jajecznica jedzona pałeczkami

Przez całe niemal wakacje namawialiśmy was do próbowania lokalnych potraw podczas wypraw po Polsce. Wakacje się skończyły, jest sezon na grzyby, czas zatem na kolejne przepisy na niedzielną jajecznicą. Mamy nadzieję, że będą dla was smaczną inspiracją.

Tym razem sięgamy po przepis aż do dalekiej Japonii. By być precyzyjnym będzie to nie jajecznica, a omlet. Ponieważ przepis pochodzi z krainy kwitnącej wiśni, będzie też dużo… ryżu. Nazywa się Omuraisu lub Omu Raisu. Proszę też się nie załamywać oglądając jak danie to przyrządza japoński mistrz pałeczek. Można oczywiście powtórzyć takie wykonanie, ale można również o wiele prościej. Sposób, który prezentujemy poniżej jest dziecinnie prosty, choć czasochłonny.

Skorzystamy z przepisu Makiko Itoh, która prowadzi bloga JustHungry.com. Choć urodziła się w Japonii, to od wielu lat przeprowadza się w różne miejsca. Mieszkała już w Anglii, USA, Szwajcarii, a ostatnio we Francji.

Na swoim blogu prezentuję głównie japońskie i domowe potrawy – wyjaśnia Makiko Itoh – mieszkam od wielu lat poza Japonią, więc tęsknię za kuchnią mojego dzieciństwa i którą cały czas przygotowuję w domu.

Makiko dodaje, że z własnego doświadczenia wie, że nie zawsze łatwo jest gotować japońskie jedzenie poza Japonią. Dlatego swoje przepisy, które publikuje na blogu są na tyle japońskie, by zaspakajały jej najostrzejszego krytyka, którym jest… Makiko.

Co potrzebujemy, by przyrządzić Omuraisu? Oczywiście jajka i to najlepiej kupione na ryneczku, od sprawdzonego sprzedawcy. Ponieważ to przepis z Japonii przygotujcie także ryż biały lub brązowy, filet z kurczaka, cebulka, sól i pieprz. Nieodzownym składnikiem jest również… keczup.

Na samym początku warto ugotować ryż. Przygotowujemy też garnek, bądź głębszą patelnię. Zaczynamy od posiekania cebulki, którą podsmażamy w głębszej patelni na rozgrzanym maśle, aż będzie zeszklona. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i całość smażymy. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż. Całość dusi  jeszcze trochę dodając keczupu, by całość zabarwić na czerwono. Na końcu doprawiamy tak, jak lubimy.

Teraz potrzebna nam będzie zwykła patelnia, na której także rozgrzewamy masło. Do miski bądź kubka wbijamy jajka, doprawiamy je i dokładnie mieszamy. Gdy będą miały jednolitą konsystencję wlewamy na patelnię i robimy omlet.

Teraz są dwie szkoły podania. Jedna, którą dobrze widać na filmie u góry, zakłada położenie ryżu z kurczakiem na talerzu formując go przy pomocy kubka bądź miseczki, a następnie przykrycie go omletem. Druga szkoła zaleca ułożenie ryżu na omlecie i zawinięcie go, bądź zamknięcie. Za każdym razem polewamy całość keczupem w ilości zależnej od indywidualnych upodobań. Oto trzy różne sposoby podania gotowego już dania.

Czasami ryż miesza się nie tylko z kurczakiem, ale również z warzywami. Możecie eksperymentować, szukać, bawić się smakami. By zobaczyć oryginalny przepis Makiko Itoh wystarczy kliknąć tutaj.

DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!

Użyte w artykule zdjęcia: JustHungry.com / Makiko Itoh, 2012 Marc Matsumoto, Pickled Plum Food and Drinks, 39 39

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz