Światowy Dzień Musztardy

Autor: bigbiciq. Poznań, 6 Sierpnia 2019

Nie tylko parówki czy kiełbaska z grilla idealnie smakują w połączeniu z musztardą. To wyjątkowy produkt, który doczekał się nawet własnego święta. Dokładnie 6 sierpnia obchodzimy Światowy Dzień Musztardy, który warto uczcić wyjątkowymi kreacjami kulinarnymi. Sos o ostrym smaku jest na tyle uniwersalnym składnikiem potraw, że komponuje się idealnie z mięsem, rybami, a także warzywami.

Musztarda, obecna w kuchni już od początku naszej ery, wywodzi się ze starożytnego Rzymu. Na przestrzeni lat doczekała się wielu wersji smakowych oraz różnego natężenia ostrości. Ma również swoje muzeum. Będąc w USA, Warto zajrzeć do Narodowego Muzeum Musztardy, w którym znajdziecie sosy z terenu Stanów Zjednoczonych oraz 60 krajów, które chętnie wysyłają swoje produkty do twórców tego wyjątkowego miejsca.

Musztardę najczęściej kojarzymy z sezonem grillowym, w którym nie może jej zabraknąć na biesiadnych stołach. Mięsa, kiełbaski czy szaszłyki polane tym sosem nabierają oryginalnego wyrazu. Zwolennicy nieco ostrzejszych potraw, mogą z natury łagodne dania doprawić musztardą, zmieniając ich smak na bardziej intensywny. Musztarda, produkowana z gorczycy, ma wiele odmian, z których większość świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Jest też doskonałym składnikiem marynat oraz sosów.

Musztardowe steki z karkówki
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

500 g karkówki
1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki musztardy d’jon
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Potnij karkówkę na plastry o grubości 2 centymetrów.
Wymieszaj w naczyniu olej, posiekaną natkę pietruszki, dwa rodzaje musztardy, sos sojowy, miód oraz Przyprawę do wieprzowiny.
Dokładnie posmaruj marynatą mięso i odstaw na co najmniej dwie godziny.
Grilluj zamarynowane steki na średnio rozgrzanym grillu przez około 7 minut na każdej ze stron. Serwuj z pieczonymi ziemniakami.

Roladki naleśnikowe z łososiem i sosem musztardowym
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 6

Składniki:

200 g mąki jaglanej
50 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
5 łyżek oleju do smażenia
100 g łososia wędzonego
1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego
2 łyżki serka creme fraiche
8 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kaparów
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego
1 garść kiełków buraka
1 łyżeczka musztardy francuskiej
25 ml soku z cytryny
pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zmiksuj ze sobą mąkę, jaja, mleko, sól oraz wodę (ilość według uznania), aż powstanie gładkie ciasto. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni.
Połącz łososia, serek, jogurt, kapary i pieprz. Dodaj Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy i zmiksuj.
Usmażone naleśniki posmaruj musem i zawiń jak tradycyjne naleśniki. Zawiń w folię spożywczą i odłoż do lodówki na 30 minut.
W miseczce wymieszaj pozostałą część jogurtu, sok z cytryny, musztardę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Naleśniki rozwiń z folii, pokrój na roladki o grubości 3 cm. Ustaw je pionowo na półmisku, następnie na każdą roladkę nałóż łyżeczkę sosu i udekoruj kiełkami z buraka.

Udka w musztardzie pieczone na ostro
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

1 kg podudzia z kurczaka
4 łyżki Przyprawy do mięs
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka miodu
2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Wymieszaj miód, płatki, musztardę i Przyprawę do mięs. Dla większej ostrości możesz dodać łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.
Obtocz mięso w mące i marynacie.
Wyłóż papierem do pieczenia żaroodporne naczynie. Do tak przygotowanego naczynia przełóż udka i piecz przez około 50 minut pod przykryciem w temperaturze 250˚C. Potem odkryj naczynie i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut.

Światowy Dzień Musztardy to wyjątkowa okazja do odkrycia na nowo tego popularnego sosu, który nie musi być jedynie dodatkiem. Szeroka gama odmian musztardy pozwala na komponowanie dań w ciekawy i nowoczesny sposób. Przyprawa idealnie sprawdzi się w sałatkach oraz marynatach do mięs i ryb, a także jako składnik aromatycznego sosu. Zróbcie zatem zakupy, zaplanujcie menu i celebrujcie Światowy Dzień Musztardy

Użyte w artykule zdjęcia: materiały prasowe / Knorr

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.