smaczneGO

Noc Restauracji – Smaki Polski

Wielkimi krokami zbliża się „Noc Restauracji – Smaki Polski 2018”. Jest to impreza, która ukazać ma moc polskiej kuchni, korzystającej z najlepszych regionalnych składników i tworzonej przez doświadczonych i ambitnych chefów.

Noc Restauracji zmieniała formułę. Podnieśliśmy poprzeczkę. Nasze wydarzenie ma charakter menu degustacyjnego opartego na lokalnych specjałach i polskich produktach najwyższej jakości – mówi Hubert Gonera. Format realizujemy przy wsparciu wytwórców jakościowych kulinariów, chcąc podkreślić rolę najwyższej jakości składnika w kuchni restauracyjnej. W tym roku są to producent sera dojrzewającego przez sześć miesięcy Bursztyn – Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego, Masarnia Dreszler wytwarzająca rzemieślnicze wędliny klasy premium i Manufaktura Łagowski dostarczająca wysokiej jakości oleje smakowe na bazie oleju rzepakowego (między innymi o smaku wędzonych warzyw i porowy).

W wydarzeniu zdecydowały się wziąć udział restauracje z całego kraju. Bardzo silną reprezentację wystawiło miasto Gdańsk, ale i w Poznaniu będzie można skosztować dań przygotowanych z okazji imprezy.

Jako organizatora, zarówno mnie jak i cały zespół pracujący nad wydarzeniem cieszy serdeczne i entuzjastyczne przyjęcie projektu przez szefów kuchni. W wydarzeniu potwierdzili swój udział niezwykli szefowie promujący najlepszą polską kuchnię na co dzień – dodaje Gonera. Specjalne menu Smaki Polski opracował Karol Okrasa, znany promotor lokalnych, polskich smaków i szef kuchni restauracji Plater by Karol Okrasa w Warszawie.

Do imprezy dołączyli doskonali szefowie, którzy prowadzą najwyżej oceniane restauracje budujące kulinarny wizerunek regionów. Ale to nie oznacza, że lista miejsc jest definitywne zamknięta. Jest jeszcze czas, żeby szefowie kuchni zgłosili swój udział w imprezie.

W Wielkopolsce trudno będzie zdecydować się na jedno miejsce. Z pewnością ambasadorem wielkopolskich smaków nawiązujących do kultury dworskiej i staropolskiej jest Maciej Barton z Pałacu Ostoja Chobienice. Tutejszy szef przyrządzi pierogi z szyjkami rakowymi z sosem na bazie sera Bursztyn z dodatkiem wędzonego boczku. Będzie to doskonała kompozycja wielkopolskiej tradycji ze współczesnymi składnikami na wysokim poziomie.

Nowoczesny sposób na ukazanie tradycji kulinarnej Wielkopolski odnalazł Artur Szwacki szef poznańskiej Flavorii w Hotelu Andersia. Szef Szwacki przywita gości duetem z wędzonego półgęska podanego z serem Bursztyn. Wykorzystując także wysokiej jakości produkty lokalne oraz własnej produkcji, szef kuchni zaoferuje Rillette z boczku jabłkowego podane z ciastkiem owsianym, dojrzewającą szynką złotnicką od Nowicki Naturalnie, piklowaną rzepą orz musztardą jabłkową. Miłym akcentem kulinarnym okazać się może również sernik na bazie kultowego serka poznańskiego.

W podpoznańskiej Fidze szef Dawid Klimanice, który wcześniej gotował w gwiazdkowej restauracji Michelin w Belfaście wkomponował w menu między innymi wielkopolskie sery i kaczkę jak również swoje popisowe danie rybę gotowaną w brązowym maśle. Ponadto szef Dawid stworzy okazję do spróbowania wykwintnej przystawki w postaci custard z sera Bursztyn i porzeczki.

Oferta restauracji Lumiere, w której szefem kuchni jest Jakub Kasprzak opierać się będzie na jakościowym drobiu. Kasprzak przygotuje filet z wędzonego indyka od Dreszlera z dodatkiem świeżych warzyw. Ponadto główną „gwiazdą wieczoru” będzie dojrzewająca 2 tygodnie kaczka pieczona z syropem z czarnego bzu, pyzą z mięsem kaczym oraz kapustą. To hołd dla najważniejszej potrawy odświętnej w Poznaniu.

Prawdziwą ucztą dla poszukiwaczy smaków wielkopolski będzie wizyta w Autentyku u Ernesta Jagodzińskiego. Dania na bazie warzyw z ogrodu, który specjalnie uprawiany jest dla restauracji Cucina przygotuje Dominik Narloch.

Tegoroczna edycja ma być ukłonem w stronę 100. rocznicy odzyskania niepodległości. Chcemy zrobić prezent sami sobie i pokazać jakie bogactwo niosą za sobą smaki polski. Marzy nam się, żeby w tym roku wzięło udział w akcji aż 100 lokali. Póki co swój udział potwierdziło już ponad 36 restauracji. Ich lista zmienia się z godziny na godzinę i dostępna jest pod adresem www.nocrestauracji.pl dodają organizatorzy. Zapraszamy nadal ambitnych szefów kuchni popierających ideą gotowania na bazie lokalnych składników.

Ceny za menu degustacyjne wahają się w większości od 69 zł do 120 zł. Podczas tych niezwykłych 3 dni kulinarnej przygody pośród dań bogatych w produkty wysokiej jakości i znakomitych aromatów, w niektórych lokalach będą czekać na gości dodatkowe atrakcje jak choćby muzyka na żywo. W każdej restauracji szef kuchni będzie mógł porozmawiać z gośćmi o swoich inspiracjach.

Wszystkie informacje o lokalach biorących udział w Nocy Restauracji oraz menu degustacyjnych i ich cenach znaleźć można na stronie internetowej www.nocretauracji.pl

Użyte w artykule zdjęcia: materiały prasowe

Koronawirus

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz

Kalendarium

Pogoda w Poznaniu

°C
___
______
  • Low Temp. ___°C
  • High Temp. ___°C
___
______
Grudnia 4th 2020, piątek
°C
   ___
  • TEMPERATURE
    °C | °C
  • HUMIDITY
    %
  • WIND
    m/s
  • CLOUDINESS
    %
  • SUNRISE
  • SUNSET
  • SOB 5
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • NIE 6
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • PON 7
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • WT 8
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • śR 9
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • CZW 10
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %