Grochówka jako broń gastronomicznego rażenia

Autor: miarecki. Poznań, 17 Czerwca 2016

Wojskowa grochówka, bigos, golonka w zaskakujących przestrzeniach – to propozycja cyklicznych spotkania z kuchnią domową i zwiedzaniem ciekawych miejsc w Poznaniu. Tym razem na akcję „Spucnij obiad z z nami“ zapraszamy do Forcie VI, przy ul. Lutyckiej 115.

Kuchnia polowaTam właśnie w sobotę i niedzielę, 18 i 19 czerwca odbędzie się I Zlot Kolekcjonerów Broni w Poznaniu. Wezmą w niej udział kolekcjonerzy rozmaitej broni, obejmując historyczną i współczesną broń palną, broń białą, myśliwską, gazową, pneumatyczną, czarnoprochową, wyposażenie wojskowe, repliki broni, przedmioty związane z technikami walki, odznaczenia i emblematy, książki, pojazdy wojskowe. Bez broni masowego rażenia.

Wśród licznych eksponatów, które będzie można obejrzeć podczas Zlotu, są: największy strzelający rewolwer na świecie, ważący 45 kg i wpisany do księgi rekordów Guinnessa, skonstruowany przez Ryszarda Tobysa, karabin Maroszka, złoty Kałasznikow, legendarne pistolety Vis Yeti, w 100% oryginalny karabin maszynowy MG-34, kolekcja Luger’ów Parabellum P-08, Mauser C-96 z Czerwoną Dziewiątką, niemiecki karabin samopowtarzalny Gew41(W), karabiny AK-47 w różnych odmianach i wiele innej, nie tylko palnej broni historycznej i współczesnej.

Podczas Zlotu odbędą się także prelekcje, rekonstrukcje historyczne i dioramy, będzie można objechać fosę fortu zabytkowymi pojazdami wojskowymi, czynna będzie strzelnica pneumatyczna, do nabycia będą także po promocyjnej cenie karnety na strzelanie z broni bojowej w pobliskiej strzelnicy.

Kuchnia Polowa Poznań będzie karmić uczestników i widzów Zlotu. W menu m.in. bigos i grochówka oraz dania obiadowe

Natomiast w niedzielę odbędzie się piąta już impreza z cyklu „Spucnij obiad z nami“. To okazja do spotkania ze znajomymi porozmawiania przy obiedzie, a jednocześnie zobaczenia ciekawego miejsca w stolicy Wielkopolski, które mało kto zna. Tym razem zapraszamy na zupę pomidorową z ryżem, gulasz wieprzowy z kaszą oraz ogórkiem gryczanym. Ciekawostką będzie także uważone specjalnie z okazji Zlotu piwo rzemieślnicze „Kolekcjoner“.

Wstęp dla Publiczności w sobotę 18 czerwca w godzinach 10-18 a w niedzielę 19 czerwca w godzinach 10-16. Bilety wstępu 5 zł dla osób do 16 roku życia, 10 zł pozostałe.

Ekocuda

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.