POZnań

Poznańscy blogerzy są słodcy!

BlogerChef W Cucinie (4)  Foto:

Poznańscy blogerzy kulinarni pokazali, ze mocni są nie tylko w słowie pisanym! Podczas spotkania i warsztatów w restauracji Cucina zaprezentowali swoje umiejętności przygotowując oryginalne przystawki, których nie powstydziłaby się niejedna restauracja.

Danie Pawła Urbańskiego (kuchniaslonia.blogspot.com) zostało uznana za najsmaczniejsze, przystawka Doroty Indyckiej (kuchenneszaleństwa.pl) za najładniejszą, a Anny Witkiewicz (everydayflavours.blogspot.com) za najoryginalniejszą.

– Podałem jagnięcinę na sosie z mięty czekoladowej, kopru włoskiego, bekonu i cytryny w syropie z kwiatu bzu Eterno z salsą z melonów i bazylią tajska. Do tego radicchio i kiełki. Całość doprawiłem płatkami soli z lawendą i pudrem pomarańczowym – mówi nagrodzony bloger Paweł Urbański.

BlogerChef W Cucinie (4)

Nagrody otrzymali też autorzy najciekawszych wypieków: Grażyna Cholewicka (grazynagotuje.pl) za ciasto czekoladowe z wiśniami w rumie oraz Małgorzata Żuczek (wgarzemieszane.blogspot.com) za sernik podawany z kandyzowaną papają i kwiatem czarnego bzu. Wśród słodkich propozycji, który-mi częstowali blogerzy znalazły się również babeczki z kaszą manną (straga.pl), ciasteczka z masłem orzechowym (wkrainiesmaku.pl) oraz sernik na zimno z ricottą (dietetykawpraktyce.blogspot.com).

Tematem warsztatów w których udział wzięli blogerzy były przekąski z tematem owocowym. Szef kuchni restauracji Cucina – Ernest Jagodziński, zachęcał do eksperymentowania z przetworami owocowymi. Przekonywał, że idealnie pasują nie tylko do deserów, ale także do mięs i ryb, co udowodnił przyrządzając na oczach widzów dwie przystawki, m.in.  carpaccio z tuńczyka, z limonką w syropie, owocem granatu oraz zmieloną na pył suszoną skórką pomarańczową, udekorowane kiełkami buraka, miętą czekoladową oraz liśćmi komosy.

Propagowanie nauki, połączonej z zabawą w gotowanie jest celem jaki przyświeca współorganizatorom warsztatów i inicjatorom ogólnopolskiego projektu dla blogerów kulinarnych BlogerChef

– Mamy nadzieję, że dzięki blogerom, w kuchniach Polaków będą pojawiać się nowe kulinarne idee, produkty i smaki. – mówi Marek Bielski, współtwórca BlogerChef’a.

Koronawirus

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz

Kalendarium

Pogoda w Poznaniu

°C
___
______
  • Low Temp. ___°C
  • High Temp. ___°C
___
______
Października 20th 2020, wtorek
°C
   ___
  • TEMPERATURE
    °C | °C
  • HUMIDITY
    %
  • WIND
    m/s
  • CLOUDINESS
    %
  • SUNRISE
  • SUNSET
  • śR 21
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • CZW 22
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • PT 23
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • SOB 24
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • NIE 25
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • PON 26
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %