Przepisy

Śniadanie z posmakiem Szwajcarii

Śniadanie z posmakiem Szwajcarii  Foto: renbehan.com / Ren

Lubicie wakacje i podróże? Chyba każdy to lubi. To doskonały czas, by poznawać m. in. lokalne przysmaki. Zarówno podczas dalekich jak i bliskich wypraw. Dzisiaj zaproponujemy wam kulinarną wyprawę do Szwajcarii.

Poznawanie lokalnej kuchni, opartej na produktach dostępnych tylko w danej okolicy to coś, czego powinniśmy niemal obowiązkowo spróbować. Zupełnie nie rozumiem w tym kontekście pomysłów jednego z biur podróży, które oferuje tzw. polskie strefy dla uczestników zagranicznych wakacji. Jednym z jej atutów są… dania kuchni polskiej.

Wróćmy jednak do pomysłu na dzisiejsze śniadanie. To jajecznica w rogaliku. Przepis na to danie znaleźliśmy na blogu RenBehan, prowadzonego przez Ren. Opublikowała go w 2012 roku.

Ren jest Brytyjką polskiego pochodzenia, a swojego kulinarnego bloga prowadzi już od 7 lat. Znajdziecie u niej przepisy brytyjskiej i polskiej, nowoczesnej kuchni. Od czasu, gdy zaczęła się dzielić swoją pasją ukończyła z wyróżnieniem Journalism with Distinction and Food Styling CourseLeiths School of Food and Wine.

Oprócz własnego bloga pisze również  JamieOliver.Com, the Good Food Channel, Great British Chefs and LoveFood.com.

Dzisiaj jednak sięgamy po jej przepis na SZWAJCARSKĄ JAJECZNICĘ W ROGALIKU.

Został on opublikowany kilka miesięcy po potopie irlandzkim, który zalał nasz Poznań. Zapewne wuchta wiary wspomina to wydarzenie z uśmiechem, a może nawet ze wzruszeniem.

By przygotować szwajcarską jajecznicę w rogaliku będziemy potrzebować łyżeczkę oliwy z oliwek, szynkę (lub boczek), świeży szpinak, jajka, ser Gruyère, dość duże rogaliki z ciasta francuskiego, czyli po prostu croissanty.

Celowo nie podaję dokładnych ilości, bo te zależą od indywidualnych potrzeb i upodobań.

Gdy mamy już wszystkie składniki, czas na działanie!

Na patelni rozgrzewamy oliwę, i smażymy na niej pokrojoną dość drobno szynkę.

Gdy wysmaży się odpowiednio dodajemy liście szpinaku. Mieszamy i chwilę całość smażymy, aż liście nieco zmiękną.

Teraz wbijamy jajka, a gdy będą już odpowiednio ścięte dodajemy utarty ser Gruyère i znów mieszamy. Trzymamy na patelni tak długo, aż jajka będą wysmażone tak, jak lubimy.

Można użyć sera cheddar, ale wtedy nie byłaby to prawdziwa szwajcarska jajecznica – podpowiada Ren.

Teraz czas na rogaliki, które przekrawamy wzdłuż na pół. Warto je nieco podgrzać w mikrofali bądź piekarniku czy nad tosterem. Teraz nakładamy naszą jajecznicę do każdego rogalika i gotowe. DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!

Oryginalny przepis Ren znajdziecie klikając tutaj. Poleca ona do tego śniadania także koktajl z malin i płatków przygotowany na jogurcie.

Być może zainteresują was inne jej przepisy, nie koniecznie na niedzielne śniadanie? Zachęcamy do odwiedzenia jej bloga RenBehan.

Użyte w artykule zdjęcia: renbehan.com / Ren

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz