K U L T U R A

SMAKI AMBITNEGO KINA

Krzysztof Rabek_Hugo Restaurant_internet  Foto:

W dniach 15-22 sierpnia br. Festiwal TRANSATLANTYK po raz drugi zaprezentuje w Poznaniu nową jakość w przestrzeni kina kulinarnego. Podczas cyklu filmowego pod tym samym tytułem widzowie tegorocznej edycji imprezy będą mieli okazję wziąć udział w pięciu wyjątkowych, inspirowanych pokazanymi obrazami kolacjach. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotuje w tym roku Krzysztof Rabek, młody utalentowany szef kuchni Hugo Restaurant. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w 2011 r. przygotowywane jest we współpracy z twórcami Festiwalu Berlinale.

Krzysztof Rabek_Hugo Restaurant_internetPozornie zwyczajne przygotowywanie posiłków zyskało rangę procesu twórczego i stało się ważnym kluczem do duchowości współczesnego człowieka. Niezwykłość kulinarnego świata dostrzegli m.in. twórcy Festiwalu Filmowego Berlinale, którzy 6 lat temu po raz pierwszy zaprezentowali berlińskiej publiczności nowatorską sekcję filmową, w której pokazy filmu połączono z inspirowaną danym tytułem kolacją. W 2012 roku w Berlinie pod hasłem „Trust in Taste” pokazano 15 filmów, starannie wyselekcjonowanych przez kuratora cyklu Thomasa Strucka, który czuwa także nad merytoryczną koncepcją poznańskiej edycji Kina Kulinarnego.

Osią idei Kina Kulinarnego jest dostrzeżenie analogii pomiędzy sztuką filmową – obrazem i muzyką, a procesem kulinarnej kreacji, zaś kluczem jest odbiór angażujący absolutnie wszystkie zmysły. Pytania zadawane na ekranie chcemy utrwalić wyjątkowym doznaniem, zapisać na zawsze w pamięci naszych gości – mówi Jan A. P. Kaczmarek, twórca Festiwalu Transatlantyk.

Mistrzowie kuchni, realizujący w Berlinie i Poznaniu autorskie interpretacje festiwalowych kolacji, to wielkie indywidualności. W ubiegłym roku w roli szefa kuchni polskiego Kina Kulinarnego występował Wojciech Modest Amaro, jeden z najbardziej utytułowanych w naszym kraju kucharzy, niedawno jako jedyny Polak wyróżniony przez przewodnik Michelin tytułem „Rising Star”. W 2012 w tę rolę wcieli się Krzysztof Rabek z poznańskiej Hugo Restaurant.

Reprezentuje on nową generację młodych, utalentowanych kucharzy, kierujących się filozofią prostego i kreatywnego gotowania, bazującego na wykorzystaniu lokalnych produktów zgodnie z rytmem pór roku. Doświadczenie, które ukształtowało jego styl zdobywał m.in. w Wielkiej Brytanii. Jest wyznawcą zasady „Respect for Food”, opartej na szacunku do produktów i otaczającej nas przyrody. Inspirują go Michel Bras, Andoni Luis Aduriz oraz Alain Passard.

W trakcie Festiwalu Transatlantyk 2012 przewidziano w poznańskim Multikinie 51 pięć biletowanych, „kulinarnych” pokazów filmowych. Bilet na jeden seans w cenie 120 zł uprawnia do udziału w składającej się z 4 dań kolacji, która odbędzie się w restauracji Hotelu Andersia. Dodatkową wartością wieczoru są z pewnością dyskusje z uznanymi twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. W pokazach tegorocznego Kina Kulinarnego będzie mogło wziąć każdorazowo udział do 120 osób.

Mugaritz BSO3_internet

Repertuar Kina Kulinarnego 2012

W programie Kina Kulinarnego Festiwalu Transatlantyk 2012 pokazane zostaną filmy wyświetlane podczas tegorocznego 62. Festiwalu Berlinale. W Poznaniu zobaczymy m.in. hiszpański dokument „Mugaritz B.S.O.” współreżyserowany przez jednego z jego bohaterów – Felipe Ugarte, w którym perfekcyjnie splatają się dwa rodzaje sztuki: komponowanie muzyki i potraw. W drugiej z głównych ról występuje jeden z szefów kuchni, gwiazda berlińskiego Kina Kulinarnego – Andoni Luis Aduriz.

Niemiecko – amerykański „Oma & Bella” to portret dwóch starszych pań łączący wokół motywu przewodniego – jedzenia – przeszłość z teraźniejszością, sfilmowany przez wnuczkę jednej z nich. Obie bohaterki przetrwały Holocaust, nadal mieszkają w Berlinie i gotują według starych, przedwojennych przepisów.

Oma and Bella_internet Foto: meteriały prasowe

Jedynym filmem fabularnym pokazywanym podczas Kina Kulinarnego w Poznaniu będzie chińsko-tajwański „Joyful Reunion”. Ten film również ukaże splot losów dwóch pokoleń, które jednoczą się dzięki sztuce kulinarnej, tym razem jednak odkrywając przed poznańską publicznością sekrety kuchni azjatyckiej.

Przenikanie się kultur i tradycji pokazane zostanie podczas kolejnego wieczoru, tym razem z angielskim filmem „Jerusalem on the plate”, w którym światowej sławy kucharz Yotam Ottolenghi podczas powrotu do swego rodzinnego miasta będzie odkrywał sztukę gotowania w skomplikowanej sytuacji polityczno-kulturowej.

Jerusalem on the Plate_internet Foto: materiały prasowe

„Entre les Bras (Step Up to the Plate”) to francuski film dokumentalny Paula Lacoste. Ukazuje on proces przekazania restauracji synowi przez legendarnego szefa kuchni Michela Bras, wielokrotnie odznaczanego gwiazdkami Michelin. Międzypokoleniowa tradycja, relacje między ludźmi spajane przez gotowanie, kuchnia przez duże K są motywami przewodnimi filmu.

1 komentarz

kliknij by dodać komentarz