Lifestyle

Oregano to także naturalny antybiotyk

Oregano  Foto: Krzysztof Golik / wikipedia CC BY-SA 4.0

Oregano kojarzy się głównie jako przyprawa kuchenna. Nikt chyba nie wyobraża sobie tradycyjnej pizzy lub spaghetti z sosem bolognese bez tego aromatycznego zioła. Okazuje się także, że olej, który pozyskuje się z tej dziko rosnącej rośliny, ma również właściwości prozdrowotne.

Oregano Olej z dzikiego oregano, który zawiera dużo karwakrolu, zabija bakterie, grzyby czy wirusy. Dzięki temu pełni rolę naturalnego antybiotyku, który wspomaga układ odpornościowy w okresie jesienno-zimowym. Dlatego ma zastosowanie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy dolega nam: przeziębienie, grypa i ból gardła albo schorzenia zatok

Głównym składnikiem olejku z oregano, który odpowiada za większość jego właściwości jest, należący do kwasów fenolowych, karwakrol. Ta substancja przede wszystkim jest silnym przeciwutleniaczem, który działa antyoksydacyjnie. Jednak wykazuje również działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbólowe, jak i hepatoochronne (chroni wątrobę).

Oregano jest tak bogate w biologicznie czynne antyoksydanty, że niektórzy naukowcy twierdzą, że to lepsze źródło przeciwutleniaczy niż jagody, zboża czy warzywa.

Antyoksydanty nie tylko eliminują nadmiar wolnych rodników, ale także wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dzikie oregano poprawia wydolność systemu odpornościowego organizmu, gdyż podnosi zdolność do produkcji interferonu, który odpowiada za walkę z mikroorganizmami.

Aktywne składniki fenolowe oregano zabijają bakterie i wirusy, poprzez niszczenie ich błon i ścian komórkowych, jednak nie niszczą przy tym komórek ludzkiego organizmu.

Istnieją różne odmiany chemotypowe olejku z dzikiego oregano w zależności od głównej substancji aktywnej tj. karwakrol, sabinen, linalol, p-cymen czy tymol. Mają one różne parametry fizykochemiczne, a tym samym różne właściwości.

W Polsce dostępny jest Pure Oregano Oil, który zawiera 100% olej z dzikiego oregano (Origanum vulgare), bez dodatku oliwy. Charakteryzuje się wysoką, naturalną koncentracją karwakrolu (80%) i niską tymolu (< 2%).

Pochodzi z ręcznie zbieranego gatunku o chemotypie karwakrolowym, który rośnie dziko na terenie Turcji. Nie stosuje się tam chemicznych nawozów, pestycydów, herbicydów czy fungicydów, którymi zanieczyszczone są uprawy konwencjonalne oregano.

Ten suplement pozyskiwany jest w procesie destylacji, z parą wodną, bez użycia środków chemicznych. 1 kroplę rozcieńczamy, w oleju lub soku i spożywamy 2 razy dziennie.

Użyte w artykule zdjęcia: Krzysztof Golik / wikipedia CC BY-SA 4.0, wikipedia

1 komentarz

kliknij by dodać komentarz

  • bardzo silnie działający antyoksydant to taksyfolina z modrzewia dahurskiego. Najlepiej spełnia swoje zadanie w połączeniu z witaminą c. działa przeciwzapalnie szczególnie pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne. Pomocna przy nadciśnieniu, miażdżycy, krążeniu i cukrzycy.