Recenzje restauracji i barów

Mykonos – Grecka Tawerna

Wnętrze restauracji Mykonos  Foto: lepszyPOZNAN.pl / ag

Wnętrze restauracji Mykonos Foto: lepszyPOZNAN.pl / agNie jest to ani pierwsza, ani jedyna grecka restauracja w Poznaniu, ale ma opinię najlepszej. Dość szybko zdobyła uznanie smakoszy i to nie tylko tych, którzy przychodzili tutaj, by wspominać wspaniałe, greckie wakacje.

Przekraczając próg restauracji Mykonos powinniśmy przechodzić kontrolę paszportową. Bardzo szybko można zapomnieć, że jesteśmy w centrum Poznania, a nie na jednej z wysp Grecji. Już żałuję, że nie zaglądałem tutaj wcześniej.

Ponieważ jestem pierwszy raz słucham podpowiedzi stałej bywalczyni z którą się wybrałem do restauracji, ale też proszę o radę kelnerkę. Po krótkiej rozmowie i sugestiach obu pań zamawiamy.

Zaczynamy od souvlaki kotopoulo czyli szaszłyka z kurczaka z boczkiem, który podawany jest z warzywami, pitą i tzatzikami. Zamawiamy także na dobry początek zupę pomidorową z bazylią i musem jogurtowo-śmietanowym. Skusiłem się również na fileto krasato, a więc kawałki polędwicy wołowej duszone w czerwonym winie z pieczarkami i papryką, oraz frytkami.

Mykonos - Tomatosoupa Foto: lepszyPOZNAN.pl / agZupa jest wyśmienita! Dawno nie jadłem tak pysznej pomidorowej. czy to zasługa bazyli..? Może dodanego jogurtu..? Jedno jest pewne – zupa warta grzechu i polecenia! Gdy tylko skończyłem delektowanie się tym pomidorowym cudem, zacząłem smakować kawałki polędwicy. Również doskonałe, ale… za małe danie. Wybrałem je z menu lunchowego. Polecam jako zakąskę, ale nie jako danie, którym można się najeść. Doskonałe, by pobudzić apetyt, bo smak jest wyborny. Delikatne mięso w delikatnym sosie podawane jest na podłużnym półmisku wraz z frytkami.

Po zjedzeniu fileto krasato doświadczyłem jak wiele jest prawdy w powiedzeniu, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Zacząłem wsłuchiwać się w opisy kolejnych dań, które roztaczała przede mną sympatyczna kelnerka. Wybór padł na arnaki me melitzana. To kawałki duszonej jagnięciny z bakłażanami zapiekane z serami feta i graviera. Taka kompozycja daje wspaniały efekt. Zapieczone sery sprawiają, że danie ma charakterystyczny, lekko słonawy smak. Ser graviera wytwarzany jest z mieszanki krowiego, koziego i owczego mleka. To oczywiście wpływa na smak całego dania, które również gorąco polecam!

Warto także zamówić jedno z wielu dostępnych w Tawernie win greckich. Zdaliśmy się na kelnerkę – po raz kolejny nie zawiedliśmy się na jej opinii. Lekko miodowy smak wina doskonale komponował się do zamówionych dań. Wybierając się do Mykonosa skorzystajcie z taksówki bądź komunikacji miejskiej, by nie tracić przyjemności picia tak doskonałego wina.

Ponieważ jestem miłośnikiem piwa nie mogłem sobie odmówić spróbowania tego, co nawarzyli Grecy. To był niestety najsłabszy punkt wyśmienitego obiadu. Piwo Mythos okazało się mocno przeciętne i z pewnością można z niego zrezygnować.

Szefem kuchni jest Theodoros Vogdanos – kucharz z wieloletnim doświadczeniem zdobytym w renomowanych restauracjach. To jeden z sekretów tak doskonałych opinii o tej restauracji. Smak dań z Mykonosa wspominać będziecie tak, jak udane wakacje w Grecji. To co dobre ma jednak swoją cenę – restauracja nie należy do tanich, ale raz na jakiś czas po prostu warto tutaj zajrzeć!

Mykonos - Arnaki me melitzana Foto: lepszyPOZNAN.pl / ag

Grecką Tawernę Mykonos znajdziecie na Placu Wolności w Poznaniu. Jest nieco schowana za budynkiem Empiku, ale nie powinniście mieć problemów z jej znalezieniem.

Wybrane propozycje z menu:

Tomatosoupa – zupa z pomidorów doprawiona bazylią podawana z musem jogurtowo-śmietanowym – 13,00 zł

Fileto krasato – kawałki polędwicy wołowej duszone w czerwonym winie z pieczarkami i papryką, frytki – 27,00 zł

Arnaki me melitzana – kawałki duszonej jagnięciny z bakłażanami zapiekane z serami feta i graviera – 45,00 zł

Mythos – piwo greckie – 0,33 ml – 11,00 zł

Mykonos - Fileto krasato Foto: lepszyPOZNAN.pl / ag

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz