Przepisy

Kapusta z pieczarkami i ostropestem poleca się na Święta

Kapusta z pieczarkami i ostropestem  Foto: http://chilifiga.pl/

chilifiga.pl / Monika Paluszkiewicz

Zapewne każdy ma swoje ulubione, wigilijne potrawy. Czasami jednak warto poeksperymentować, skosztować czegoś nowego, a równie smacznego. Można poszukiwać ot tak, bo lubi się odkrywać nowe smaki, a czasami zmusza nas do tego sytuacja. Na przykład brak ważnego składnika. Polecamy przepis na danie, które nie jest znane, a doskonale pasować będzie na Święta.

Pierwszy raz byłam na grzybach, gdy miałam 13 miesięcy. Potem co roku. Zawsze! Przynajmniej raz, najczęściej ładnych kilka grzybobrań na sezon. Pobudki o 4:00 rano i wyjazd autobusem typu ogórek, z prowiantem na cały dzień i dziwnie chichoczącymi tatusiami, popijającymi ukradkiem jakiś syrop na gardło.

W związku z przeprowadzką w okolicę puszczy to przede wszystkim relaksujące grzybobranie trzymało mnie przy zdrowych zmysłach, gdy kończyło się lato. Takie umysłowe spa z kozikiem i w kaloszach.

W tym roku nic! Ani jednego. Zero. Ani nawet zajączka. Kupnych prawdziwków do kapusty nie użyję, bo wigilijna kapucha powinna być postna, bezmięsna. Więc wykombinowałam. Coś zupełnie innego, ale ostropest daje świetny smak i testy wypadły baaardzo pomyślnie.

Kapusta z pieczarkami i ostropestem

Ostropest idealny na święta, bo usprawnia pracę wątroby. Zatem do dzieła!

– 1 kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej jakimkolwiek kwasem, ale kiszonej!)

– 0,5 kg pieczarek

– 2 płaskie łyżki mielonego ostropestu plamistego

– 1 liść laurowy

– 3-5 kulek ziela angielskiego

– łycha oleju kokosowego

– 3 wielgachne ząbki czosnku

– czarny pieprz do smaku

Połówki ząbków czosnku wrzucamy na rozgrzany olej wraz z pokrojonymi pieczarkami. Podgrzewamy, dusimy. lekko solimy. Dorzucamy kapustę, ostropest i przyprawy. Dusimy ok. 1 godzinkę. Spróbujcie, jeśli kapusta jest mało wyrazista w smaku, to można jej ciut dopieprzyć. Smacznego!

Szpeknijcie na chilifiga.pl, a znajdziecie wuchtę smacznych i zdrowych przepisów na każdą okazję!

Kapusta z pieczarkami i ostropestem

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz