Przepisy

Jajecznica na tortilli

Jajecznica na tortilli  Foto: layersofhappiness.com

Z pewnością słyszeliście nie raz, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Daje nam energię na cały poranek i południe. Smaczne, oryginalne i zdrowe daje jeszcze mnóstwo kulinarnych doznań. Dlatego szukamy dla was ciekawych pomysłów na niedzielny, poranny posiłek.

Kolejny ciekawy przepis znaleźliśmy u Emily, która prowadzi kulinarny blog layersofhappiness.com. Jak wyjaśnia pisze o wszystkim co może być smaczne i dać radość. Jeśli masz ochotę połączyć chipsy i guacamole to… dobrze. Chcesz na obiad zjeść coś mlecznego? Wspaniale i  nikt nie powinien mówić, że to nie pasuje. Emily stara się wykorzystywać w swoich kulinarnych przygodach lokalne produkty kupowane na targach.

Zawsze eksperymentuje w kuchni i tworzę nowe przepisy – mówi Emily – z upływem lat doszłam do wniosku, że ważne jest przygotowywanie posiłków dostosowanych do pory roku.

Dodaje również, że coraz więcej jej przepisów jest nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Z wielu proponowanych przez Emily dań wybraliśmy Farmers’ Market Breakfast Tacos.

Jajecznica na tortilliCo będziemy potrzebować?

Sos balsamiczny (1 szklanka octu balsamicznego, 1/4 szklanki miodu)

4 tortille kukurydziane
1/2 szklanki startego sera cheddar
4 plastry boczku
2 łyżki syropu klonowego
4 duże jajka (najlepiej oczywiście wiejskie)
4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
4 zielone cebule, pokrojone
kiełki lub posiekane zioła.

Zaczynamy od przygotowania balsamicznego sosu. Ocet mieszamy z miodem i podgrzewamy w rondelku doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut, aż zrobi się gęsty. Następnie odstawiamy, by ostygł. Zrobi się jeszcze bardziej gęsty. Musi być jednak lejący, nie może być tak gęsty, by na przykład było go trudno wymieszać.

Podgrzewamy tortille nad płomieniem lub bezpośrednio na palniku elektrycznym. Posypujemy je serem i odstawiamy. Podsmażamy boczek i polewamy go odrobiną syropu klonowego. Teraz czas na jajka, które mieszamy z kolendrą, doprawiamy pieprzem, całość wlewamy na rozgrzaną patelnię. Chwilę przed wlaniem tego na patelnię podsmażmy cebulki. Gotowe? Jajko ścięło się tak jak lubisz? Czas zatem nałożyć na tortille. Posypujemy każdą porcję kiełkami czy ulubionymi ziołami oraz boczkiem. Składamy teraz każdą tortillę na pół i skrapiamy przygotowanym na początku sosem balsamicznym. I to już… DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!

Zajrzyjcie na stronę Emily layersofhappiness.com, by znaleźć też inne, smaczne i zdrowe dania!

 Jajecznica na tortilli

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz