POZnań

Dziś startuje Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku (14)  Foto: Julian Redondo Bueno / OFDS

Warsztaty kulinarne, degustacje, wykłady, koncerty i tradycyjny jarmark na Starym Rynku – to tylko część niespodzianek, które czekają na poznaniaków i turystów w ramach XIII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Impreza odbędzie się w długi weekend, w dniach 15-18 sierpnia.

Jednym z najważniejszych elementów festiwalu będzie Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku. Poznaniacy i turyści będą mogli odbyć kulinarną podróż po wielu zakątkach Polski – skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin i sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piw rzemieślniczych z niemal każdego rejonu kraju. Chętni zaopatrzą się w miody i przetwory. Swoje stoiska będą mieli też wystawcy zagraniczni.

Na Starym Rynku znajdziemy np. słodkości z Turcji i Armenii, herbaty ze Sri Lanki, czarne chleby i kindziuki z Litwy, węgierskie paprykowane kiełbasy z mangalicy, gruzińskie koniaki i przyprawy z całego świata.

W programie znalazły się także warsztaty kulinarne podczas których będzie można poznać m.in. tajniki kuchni greckiej, tajskiej czy gruzińskiej), degustacje, koncerty, wykłady, konkursy dla zawodowców i amatorów oraz eko-targ na placu Bernardyńskim. .Bezpłatne warsztaty “Kuchnia – spotkanie pokoleń” będą się odbywać w sobotę, na Starym Rynku (w godz. 11-18).

Po latach wraca muzyczna scena Festiwalu Dobrego Smaku. Tematem w tym roku będą Bałkany. Na 4 różnych scenach, w tym na plenerowej na Starym Rynku, wystąpią zespoły z Kosowa, Albanii, Serbii i Polski. Weekend Bałkański zostanie zorganizowany przy współpracy Akademii Gitary.

Tegorocznym tematem konkursu dla restauratorów są chłodniki. I nie chodzi jedynie o popularną zupę na botwince zwaną chłodnikiem litewskim.

Mamy coraz bardziej gorące lata, więc powrót do chłodników jest jak najbardziej wskazany. Przygotowuje je coraz więcej restauracji – zauważa Juliusz Podolski, animator kulinariów i dziennikarz i promotor restauracji, członek konkursowego jury. – Na początku obawialiśmy się, że zaleje nas fala chłodnika litewskiego. Okazało się jednak, że kreacja szefów kuchni jest bardzo daleko idąca.

Duże szanse na zwycięstwo mają również inspirowane kuchniami świata gazpacho, taratory, chłodniki owocowe i wiele innych. W sumie w rywalizacji zmierzy się 28 takich potraw. Zwycięskie restauracje zostaną oznaczone naklejkami na drzwiach, dzięki czemu poznaniacy i turyści będą wiedzieć, gdzie serwuje się najlepszy chłodnik w mieście. W programie znalazła się też degustacja.

W piątek, 16 sierpnia, o godz. 16 pod będziemy częstować chłodnikami pod sceną na Starym Rynku. Chwilę później nastąpi ogłoszenie wyników konkursu – mówi Wojciech Lewandowski, prezes Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

To nie wszystko. Wytwórcy domowych trunków będą mogli wziąć udział w turnieju Polska Nalewka Roku. W tym roku po raz pierwszy, oprócz Grand Prix konkursu, przyznane zostaną złote, srebrne i brązowe medale aż dziewięciu zgłoszonym nalewkom.

PROGRAM

Czwartek, 15 sierpnia

12:15 – Stary Rynek – Integracje – korowód i występy zespołów folklorystycznych z całego świata
20:00 Scena na Starym Rynku – koncert Orkiestry Prowincjonajnej
19:00- 20:00 Wieczór z pieśniami gruzińskimi u Pana GaraPan Gar – Tramwajarza, ul. Słowackiego 19/21

Piątek, 16 sierpnia

11:00 – 22:00 Jarmark Dobrego Smaku

Konkurs CHŁODNIKI 2019:
degustacja Chłodników zgłoszonych do konkursu: Stary Rynek, scena przy Woźnej, 15:30-16:30
ogłoszenie wyników: godz. 16:30, Stary na Starym Rynku
pokaz Kulinarny – Chłodniki z Janem Kuroniem: Stary Rynek, scena przy Woźnej, 17:00

koncerty:
Petrit Çeku (Albania) – Dziedziniec Szkoły Baletowej, 19:00

Tziguns Fanfara Avantura (Polska) – Scena na Starym Rynku, 20:00

Wieczór z pieśniami gruzińskimi u Pana Gara, ul. Słowackiego 19/21 (Dom Tramwajarza), 19:00-22:00

Sobota, 17 sierpnia

11:00 – 22:00 Jarmark Dobrego Smaku

eko-targ: Targ produktów ekologicznych, degustacje potraw przygotowanych na bazie produktów od lokalnych eko-producentów, Plac Bernardyński, 7:00-14:00

koncerty:
Duo Starcevic (Serbia), Kościół oo. Franciszkanów na Górze Przemysła, 19:00
3 Mundus (Kosowo, Albania), Scena na Starym Rynku, 20:00
Główny Zawór Jazzu, Scena na Quadro, 19:00

Niedziela, 18 sierpnia

Jarmark Dobrego Smaku – Stary Rynek, 11:00-19:00

koncerty:
Trio Balkan Strings (Serbia), Klubokawiarnia Meskalina, 19:00
Happy Jazz Band, Odwach, 13:30-16:00

Użyte w artykule zdjęcia: Julian Redondo Bueno / OFDS

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz