BizNews

Kompania Piwowarska w rękach Japończyków

Chairman and Representative Director, CEO Naoki Izumiya  President and Representative Director, COO Akiyoshi Koji  Foto: Asahi Group Holdings

Transakcja przejęcia europejskiej części koncernu SABMiller, który jest między innymi właścicielem Kompanii Piwowarskiej, dobiega końca. Japoński potentat Asahi kupi browary w Czechach, Słowacji, Węgrzech, Rumunii oraz w Polsce.

Japończycy przejmą aktywa należące do koncernu SABMiller przed jego połączeniem z AB InBev. Asahi Group Holdings Ltd stanie się właścicielem takich marek jak Pilsner Urquell, Kozel czy Tyskie.

Zakończenie transakcji o wartości 7.300.000.000,00 euro  planowane jest na I połowę 2017 roku.

Szacowaliśmy tę transakcję na 5 do 6.000.000.000 euro, więc cena zapłacona przez Asahi jest dobrym wynikiem dla AB InBev – powiedział Trevor Stirling, analityk z Sanford C. Bernstein cytowany przez Bloomberg.

Przejęta przez koncern Asahi Kompania Piwowarska to trzy browary. Najstarszym jest Tyskie Browary Książęce, który założony był w 1629. W rękach Japończyków znajdzie się także Browar Dojlidy w Białymstoku i poznański Lech Browary Wielkopolski.  Warzy w nich piwo m.in. następujących marek: Żubr, Tyskie, Lech, Dębowe, Redd’s oraz kolekcja specjalności Książęcego.

Kompania Piwowarska - browar w Poznaniu

Użyte w artykule zdjęcia: Kompania Piwowarska, Asahi Group Holdings

Koronawirus

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz

Kalendarium

Pogoda w Poznaniu

°C
___
______
  • Low Temp. ___°C
  • High Temp. ___°C
___
______
Listopada 26th 2020, czwartek
°C
   ___
  • TEMPERATURE
    °C | °C
  • HUMIDITY
    %
  • WIND
    m/s
  • CLOUDINESS
    %
  • SUNRISE
  • SUNSET
  • PT 27
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • SOB 28
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • NIE 29
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • PON 30
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • WT 1
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %
  • śR 2
    °C | °C
    Cloudiness
    %
    Humidity
    %